Tajine met lam
Dit keer een heerlijk tajine met lam recept gemaakt door Hanneke van www.culinea.nl bezoek ook deze blog een keer, en je komt de meest prachtige foto’s tegen. Overigens is Culinea.nl op dit moment genomineerd voor “beste foodfoto” van 2016!
Lamsnek
De nek is het mooiste stuk vlees van het lam. Als je dit langzaam laat stoven wordt het vlees boterzacht. Laat je slager het vlees in stukken snijden. Lamsnek is vooral zo lekker omdat er veel spieren in zitten, de nek van het lam staat altijd onder “spanning” en het lam gebruikt deze spieren dus ook continu, daarom is dit een zeer stevig stuk vlees en heerlijk om te eten.
Een nieuwe aardewerk tajine laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je de pan op het (niet te hoog) vuur en wrijf je de pan in met wat olie. Zo voorkom je dat de tajine gaat barsten of lekken. Laat de tajine ook weer niet te lang in het water weken want dat is ook niet goed.
- 1 Kg lamsnek met bot
- 1 el Baharat kruiden
- 1 el Bloem
- 400 ml runderbouillon
- 250 gr Gedroogde dadels
- Olijfolie
- 3 Stuk Ui
- 400 gr kikkererwten Gekookt
- 4 Teentjes Knoflook
- 1 Bosje Verse koriander
- 3 Stengels Bleekselderij
- 1 Stuk Winterwortel
- 1 Stuk Vleestomaat
- Snijd de uien niet al te fijn. Schil de selderijstengels en wortel en snijd ze in stukjes. Plet de knoflook en hak die grof. Snijd de tomaat in blokjes.
- Wrijf het vlees in met peper, zout, baharat kruiden en bloem. Verwarm een bakpan met een scheutje olijfolie en bak daarin het vlees tot het aan alle kanten bruin is. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
- Giet ondertussen een scheutje olijfolie in de tajine en bak hierin pan de ui en knoflook glazig op laag vuur. Voeg dan de wortel en bleekselderij erbij. Laat de groenten een minuut of vijf stoven. Doe de blokjes tomaat erbij en leg het vlees op de groenten. Voeg de bouillon toe.
- Zet de tajine met deksel erop in een op 150˚C voorverwarmde oven of laat sudderen op een laag vuur. Laat het vlees in 2 tot 3 uur garen. Check tussendoor of het vlees al gaar is.
- Voeg na 1,5 uur de dadels toe aan tajine. En voeg vlak voor het serveren de kikkererwten toe, zodat ze warm worden.
- Lekker met couscous of serveer het met bulgur en garneer met enkele blaadjes verse koriander.
Deze tajine met lam en kikkererwten is heerlijk met bijvoorbeeld wat couscous. Eetsmakelijk!