Macaroni grote hoeveelheden.

Macaronie
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
1 Persoon 30 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 Minuten 40 Minuten
Porties Prep Tijd
1 Persoon 30 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 Minuten 40 Minuten
Macaronie
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
1 Persoon 30 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 Minuten 40 Minuten
Porties Prep Tijd
1 Persoon 30 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 Minuten 40 Minuten
Ingrediënten
Porties: Persoon
Notities

Prijzen Jumbo:

Gehakt 1000gr 5,50
Prei per stuk 0,45
Macaroni 1000gr 0,98
Klein blikje puree 0,26
Pot pasta saus 700gr 1,59
Knoflookbol 3 voor 1,00

Deel dit Recept
 
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met aubergine en kikkererwten

Zoals jullie inmiddels gewend zijn, zijn wij dol op tajines waarin zowel zoete als pittige / hartige ingrediënten gemixt worden. Deze tajine met aubergine en kikkererwten is daar een goed voorbeeld van.

Wanneer je naar de lijst ingrediënten kijkt zie je honing en granaatappel siroop die je doen denken aan een zoet gerecht. Maar de harissa geeft juist een pittige ‘touch’ aan deze tajine.

Tajine met aubergine en kikkererwten – een vegetarische tajine

Deze tajine met aubergine en kikkererwten is een vegetarisch recept. Perfect voor wanneer er iemand komt eten die geen vlees eet, en je toch dezelfde maaltijd aan iedereen wil serveren.

Kikkererwten zitten vol eiwit / proteine

De kikkererwten kun je als vlees- of visvervanger gebruiken, aangezien ze zo’n 19 gram eiwit per 100 gram bevatten. Ter vergelijking, een kipfilet bevat 22 à 23 gram eiwit per 100 gram. Je kunt dus goed 100 gram kikkererwten in plaats van 100 gram kip eten.

 

Tajine met aubergine en kikkererwten
Tajine met aubergine en kikkererwten
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Tajine met aubergine en kikkererwten
Tajine met aubergine en kikkererwten
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Schil de ui en snijd deze in dunne ringen. Snijd de paprika in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne repen.
  2. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakken.
  3. Spoel de aubergines schoon en dep ze droog. Snijd ze in de lengte doormidden en snijd deze helften ook weer doormidden. Snijd ze nu in kleine blokjes.
  4. De tomaten snijd je ook in kleine blokjes.
  5. Verwarm de tajine met een flinke scheut olijfolie en bak hierin de ui, paprika, en knoflook voor ongeveer 2 minuten.
  6. Voeg nu de blokjes aubergine en tomaat toe en bak deze even mee.
  7. Voeg de granaatappel siroop, honing en harissa erbij en meng alles goed door elkaar.
  8. Zet de deksel op de tajine en laat deze op laag vuur ongeveer 35 à 40 minuten zachtjes pruttelen totdat de aubergines zacht zijn geworden.
  9. Giet nu de pot kikkererwten af en spoel deze af. Voeg de kikkererwten toe aan de tajine en laat alles nog ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  10. Breng de tajine op smaak met peper en zout.
  11. Hak de blaadjes munt en koriander fijn en strooi dit over het gerecht. Serveer hierna meteen de tajine.
  12. Om het compleet te maken kun je Turks brood of gekookte bulgur serveren met je tajine. Dit is een recept van www.culinea.nl
    Vegetarische tajine met aubergine en kikkererwten
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met gamba’s et vis (zalm of witvis)

Vis is lekker, en heel gezond. Het kan dus geen kwaad om af en toe een lekker stukje zalm, kabeljauw of wat gamba’s te eten. Met dit recept voor tajine met gamba’s krijg je genoeg gezonde vetten uit de vis binnen voor de rest van de week.

Welke vis je kiest mag je natuurlijk zelf weten, je moet gaan voor wat jij het lekkerst vindt. Als je op tijd naar de reclamefolders kijkt kun je voor een paar euro heerlijke vis scoren, zo kun je lekker goedkoop eten met het hele gezin.

Ook het aantal gamba’s hangt af van hoe dol je er op bent, en natuurlijk met hoeveel mensen je eet. Ook deze zijn soms in de reclame te krijgen, alle kleine beetjes helpen!

Eet smakelijk!

Zin in nog meer tajine’s met vis? Dan is deze tajine met ansjovis een echte aanrader!

Tajine met gamba's
Tajine met gamba's
Recept Afdrukken
Tajine met gamba's
Tajine met gamba's
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Voor de saus
Porties:
Instructies
  1. Maak van de eerste lijst van ingrediënten (van ui t/m viskruiden) een papje. Haal een paar lepels uit dit mengsel en bewaar deze. Marineer je vis met de rest van de marinade.
  2. Je gamba's kun je nu marineren met de marinade die je apart hebt gehouden.
  3. Wanneer je vis en gamba's gemarineerd zijn kun je wat olijfolie verwarmen in je tajine.
  4. Maak een ondiep kruis onder in je tomaten. Leg ze in een bak met kokend water en laat deze zo even staan. Ondertussen kun je je ui schillen en fijn snijden. Ook de koriander kun je fijn snijden.
  5. De ui en koriander voeg je toe aan je tajine. Met de deksel erop laat je dit samen stoven.
  6. Haal je tomaten uit het kokend water en leg ze in een bak met ijswater. Het vel komt los en je kunt het er zo af halen. Wanneer ze ontvelt zijn kun je ze in blokjes snijden.
  7. Voeg je blokjes tomaat toe aan de tajine waar de ui en koriander in zitten. Meng alles goed met elkaar.
  8. Nu voeg je alle kruiden, peper, zout en tomaten puree of Tomato Frito toe. Meng alles nogmaals goed door elkaar en zet de deksel op de tajine om deze te laten pruttelen.
  9. Na 10 minuten pruttelen leg je je gemarineerde vis in de tajine. Deze zet je nu op gematigd vuur met de deksel erop. Draai je vis één keer om en laat dan verder sudderen.
  10. Normaal gesproken hoef je geen vocht toe te voegen omdat er al genoeg uit de tomaten komt. Als het toch te droog wordt kun je een beetje water of bouillon toevoegen.
  11. De gamba's wok je ondertussen in een wok of koekenpan. Wanneer ze gaar zijn kun je ze aan de tajine toevoegen met wat citroensap.
  12. Zit er te veel vocht in je tajine wanneer alles gaar is? Laat deze dan even koken zonder deksel. Aan het eind heb je een lekker sausje over in je tajine.
  13. Nu is je tajine met gamba's klaar, smullen maar!
    Gamba's tajine
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika

Deze gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika wordt in een normale pan gemaakt zoals je op de foto’s kunt zien. Maar het is natuurlijk nog lekkerder met een echte tajine.

Hoe moet je een tomaat ontvellen?

Het ontvellen van een tomaat is simpel. Je snijd met een mes een ondiep kruid onder in de tomaat. Je moet ervoor zorgen dat je door het velletje heen bent, maar niet al te diep in het vruchtvlees snijdt.

Zet ondertussen een pan water op en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt leg je de tomaat erin. Laat deze een paar seconden in het water, tot het vel rondom het gesneden kruis begint te rimpelen.

Zorg ervoor dat er een bak met ijswater klaarstaat. Zodra het velt begint te rimpelen haal je de tomaat uit het kokende water en leg je deze in het ijswater.

Wacht een paar seconden zodat de tomaat afkoelt, en verwijder dan voorzichtig het vel dat los is gekomen.

Omdat de tomaat maar een paar seconden in het kokende water blijft kun je deze nog goed gebruiken voor een rauwkost salade, de tomaat zal namelijk niet garen.

Gehakt tajine met aardappels
Gehakt tajine
Recept Afdrukken
Gehakt tajine met aardappels
Gehakt tajine
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Kruid je gehakt met een geraspt uitje, fijngesnede koriander, paprikapoeder, gehaktkruiden, zout, peper, gemberpoeder en kurkuma.
  2. Maak balletjes of burgertjes van het gehakt. Pak een diepe koekenpan en doe verwarm hier een scheut olijfolie in. Bak je gehakt aan beide kanten.
  3. Snijd ondertussen een ui in reepjes en voeg dit toe aan het gehakt. Laat het vlees en de ui even samen smoren in de pan met de deksel erop.
    Gehakt met ui
  4. Ondertussen kun je de aardappels schillen en in stukken snijden, afhankelijk van de maat van je aardappels. Het is lekker om gewone en zoete aardappels te gebruiken (oranje op de foto). Leg deze in de pan.
  5. Mix wat kruiden, zout en peperpuree in een kom en voeg wat warm water toe. Meng alles goed door elkaar en laat het even staan.
    Mix de kruiden
  6. Ontvel een tomaat en snijd deze fijn. Verdeel de stukjes tomaat over de aardappels. Voeg ook de erwten toe.
  7. Giet de kruidenmix (in het kommetje met water) over je aardappels, gehakt en groenten en laat het langzaam sudderen tot alles gaar is, met de deksel op de pan.
    Kruiden mix
  8. Let erop dat er genoeg vocht in de pan is.
  9. Gril ondertussen 2 paprika's in de oven. Wanneer ze klaar zijn kun je ze ontvellen en snijden. Verdeel deze over je gerecht wanneer het klaar is.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan

Dit recept is perfect voor degenen die van een zoet detail houden. De tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan is de perfecte mix van hartig en zoet, een heerlijke combinatie.

De saffraan zorgt voor een prachtige kleur die je meteen het water in de mond doet lopen, als de geur van de garende tajine daar al niet voor heeft gezorgd.

De saffraandraadjes zijn de stampers van de bloem, die handmatig geoogst worden. Ze geven niet alleen kleur, maar ook smaak aan je gerecht.

Je kunt saffraan redelijk lang bewaren, en een klein potje gaat lang mee. De gedroogde saffraandraadjes worden namelijk gedroogd en in kleine verpakkingen gedaan. Ga dus niet op zoek naar een zakje met 100 gram of iets dergelijks voor een paar euro, dan weet je namelijk zeker dat je geen echte saffraan hebt.

Waarom is saffraan zo duur?

Omdat er ongeveer 150.000 bloemen nodig zijn om 1 kilo gedroogde saffraan te maken. Tevens zijn er ook vele mensen urenlang bezig om met de hand de kleine en tere stampers van de bloemen te verwijderen. Het hele proces duurt lang, en er is dus veel arbeid voor nodig. Dat verklaard de prijs. Maar wanneer je goede saffraan koopt, en af en toe een paar draadjes aan je gerecht toevoegt, zul je zeker geen spijt van je aankoop krijgen!

Tegenwoordig worden de rode draadjes of de poedervorm ervan overal verkocht. Toch is het beter naar een speciaalzaak te gaan zodat je de goede kwaliteit krijgt.

 

Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Recept Afdrukken
Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Bestrooi de kipkarbonades met peper, zout, kardamonpoeder en cayennepeper. Verhit ondertussen de olijfolie in de tajine.
  2. Bak de kip mooi goudbruin.
  3. Snijd de halve ingelegde citroen doormidden en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in kleine stukjes en doe deze bij de kip in de tajine.
  4. Voeg de ui en knoflook toe om deze even mee te bakken. Ook de rozijnen, walnoten, het kaneelstokje en de honing mogen er nu bij.
  5. Giet de bouillon in de tajine en zet de deksel erop. Laat alles nu ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
  6. Ondertussen kun je de saffraandraadjes in een beetje warm water laten weken, en deze hierna toevoegen bij de kip. Nu deze erin zitten laat je alles nog zo'n 10 minuten pruttelen tot de kip goed gaar is. De saus wordt tegen het einde ook wat dikker.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe