Tajine kip Pilav met bouillon, abrikozen en cashewnoten

Een klassieker uit het Midden-Oosten en prima geschikt om in de tajine te maken. In ieder land of streek wordt het anders gemaakt. kan met gehakt, kip of vegetarisch. Pilav komt van het woord ‘pilau’, dat ‘rijst’ betekent.

Maar het accent van dit informatieve stukje wil ik op de cashewnoot leggen. Verwerkt in allerlei soorten gemengde, gesuikerde, gebrande, (on)gezouten mix van noten en zaden, valt de cashewnoot niet zo op. Toen ik echter in Brazilië woonde, een van producerende landen, kwam ik in contact met het hele arbeidsproces rondom de cashewnoot. Foto’s heb ik er helaas niet meer van, vandaar het linkje naar Wikipedia onderaan. De cashewnoot groeit onderaan een schijnvrucht aan de kasjoe-boom. De qua uiterlijk op de paprika lijkende schijnvrucht kan je eten en smaakt naar weeïge appel.

Om de noot te verkrijgen, moet ook de schil die er omheen zit verwijderd worden omdat die giftig is. Het is dus een zeer arbeidsintensief proces. Vandaar dat cashewnoten ook niet zo goedkoop zijn.

In onderstaand recept maak ik gebruik van kip en ‘warme’ vruchten als abrikozen en pruimen. Makkelijk, voedzaam en snel.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cashewnoot

 

Tajine kip Pilav met bouillon, abrikozen en cashewnoten
Tajine kip Pilav met bouillon, abrikozen en cashewnoten
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Tajine kip Pilav met bouillon, abrikozen en cashewnoten
Tajine kip Pilav met bouillon, abrikozen en cashewnoten
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. voorbereiding: Als je zelf bouillon van verse kip hebt getrokken, kan je uiteraard ook die ingrediënten gebruiken! Anders: snij de kipfilet in blokjes. Halveer de (gewelde) abrikozen en pruimen
  2. Doe een beetje olie in de pan van de tajine de kipblokjes, abrikozen, pruimen met de sambal en schep onder elkaar. Kurkuma, peper en zout er doorheen scheppen. Daarna de 4 koppen rijst, met 6 koppen bouillon. Zet ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  3. Check of de kipblokjes gaar zijn, anders oventijd verlengen. Garneer met de cashewnoten Eet smakelijk
    Tajine kip Pilav met bouillon, abrikozen en cashewnoten
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe