Dit recept is perfect voor degenen die van een zoet detail houden. De tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan is de perfecte mix van hartig en zoet, een heerlijke combinatie.
De saffraan zorgt voor een prachtige kleur die je meteen het water in de mond doet lopen, als de geur van de garende tajine daar al niet voor heeft gezorgd.
De saffraandraadjes zijn de stampers van de bloem, die handmatig geoogst worden. Ze geven niet alleen kleur, maar ook smaak aan je gerecht.
Je kunt saffraan redelijk lang bewaren, en een klein potje gaat lang mee. De gedroogde saffraandraadjes worden namelijk gedroogd en in kleine verpakkingen gedaan. Ga dus niet op zoek naar een zakje met 100 gram of iets dergelijks voor een paar euro, dan weet je namelijk zeker dat je geen echte saffraan hebt.
Waarom is saffraan zo duur?
Omdat er ongeveer 150.000 bloemen nodig zijn om 1 kilo gedroogde saffraan te maken. Tevens zijn er ook vele mensen urenlang bezig om met de hand de kleine en tere stampers van de bloemen te verwijderen. Het hele proces duurt lang, en er is dus veel arbeid voor nodig. Dat verklaard de prijs. Maar wanneer je goede saffraan koopt, en af en toe een paar draadjes aan je gerecht toevoegt, zul je zeker geen spijt van je aankoop krijgen!
Tegenwoordig worden de rode draadjes of de poedervorm ervan overal verkocht. Toch is het beter naar een speciaalzaak te gaan zodat je de goede kwaliteit krijgt.
Bestrooi de kipkarbonades met peper, zout, kardamonpoeder en cayennepeper. Verhit ondertussen de olijfolie in de tajine.
Bak de kip mooi goudbruin.
Snijd de halve ingelegde citroen doormidden en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in kleine stukjes en doe deze bij de kip in de tajine.
Voeg de ui en knoflook toe om deze even mee te bakken. Ook de rozijnen, walnoten, het kaneelstokje en de honing mogen er nu bij.
Giet de bouillon in de tajine en zet de deksel erop. Laat alles nu ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
Ondertussen kun je de saffraandraadjes in een beetje warm water laten weken, en deze hierna toevoegen bij de kip. Nu deze erin zitten laat je alles nog zo'n 10 minuten pruttelen tot de kip goed gaar is. De saus wordt tegen het einde ook wat dikker.
Deze tajine is misschien een beetje anders dan je gewend bent. Dit keer laten we de aardappels, wortels, courgette en andere groenten even voor wat het is. Deze stoofvlees tajine is voor iedereen die dol is op lekker mals, goed gekruid vlees. En ookal is deze tajine net wat anders, vergeten we natuurlijk niet de koriander niet. Die hoort en nu eenmaal echt bij!
Het voorbereiden van de tajine duurt niet zo lang. In uiterlijk 20 minuten kun je iets anders in huis doen terwijl je maaltijd aan het sudderen is. Zorg er dus wel voor dat je op tijd begint, want het duur wel 3 à 4 uur om het vlees zo heerlijk mals te krijgen. Maar het wachten is het zeker waard!
Meng alle kruiden door elkaar en verdeel deze over het vlees.
Giet een grote scheut olijfolie in de tajine en verhit deze. Wanner de olie goed warm is bak je het vlees hier zo'n 5 minuten in.
Voeg de gesneden ui toe en bak deze samen met het vlees nogmaals 5 minuten.
Voeg nu 400 ml bouillon toe (bewaar de rest). Roer alles goed door elkaar en laat de tajine sudderen op laag vuur met de deksel erop gedurende 3 à 4 uur.
Kijk af en toe of het vlees niet te droog wordt. Is dat wel het geval, voeg dat een scheutje bouillon toe. Is de tajine te vochtig? Dan kun je hem even zonder deksel laten sudderen.
Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
Serveer de heerlijke stoofvlees tajine en strooi er de fijngehakte koriander over.
Bricks zijn heerlijke gefrituurde hapjes die je met veel verschillende ingrediënten kunt vullen. Voor dit recept gebruiken we aardappels, de basis van de bricks, en tonijn.
Om een heerlijke pittige smaak aan de bricks te geven voegen we wat harissa toe. Natuurlijk kun je de harissa ook weglaten.
Begin met het koken van de aardappels. Ze moeten goed gaar zijn zodat je deze hierna met een vork kunt pureren.
Snijd ondertussen de sjalot fijn.
Meng de eieren, tonijn, gesneden sjalot, harissa en kruiden goed met elkaar.
Wanneer de aardappels gaar zijn pureer je deze met een vork. Er mogen gerust nog wat stukjes inzitten. Voeg ook hier wat kruiden aan toe.
Verwarm ondertussen de olie in een diepe pan.
Maak een cirkel van de gepureerde aardappels op een blad brick deeg. Voeg hier 3 à 4 eetlepels van je eieren / tonijn mengsel aan toe.
Vouw nu de boven en onderkant dicht, en hierna de rechter en linker kant.
Leg een nieuw blad brick deeg op je dichtgevouwen brick. Draai dit alles in één keer om zodat je dichtgevouwen brick op het nieuwe vel komt te liggen, zonder dat alles eruit loopt. Vouw nu het tweede blad ook dicht.
Leg je brick voorzichtig in de hete olie, en draai deze om zodra het deeg een goudbruin kleurtje krijgt. Binnen een paar minuten is je brick gaar.
Neem een bord met daarop 1 of meerdere vellen keukenrol papier, leg hier je bereide brick op, en leg hier bovenop weer keukenrol. Dit neemt een deel van de olie op.
Een heerlijke tajine met kippenbouten die super mals worden en natuurlijk verschillende groentes en aardappelen. Een tajine met kip en courgette vindt iedereen wel lekker!
Deze tajine met ansjovis bestaat uit weinig ingrediënten en is dus makkelijk te bereiden. De ansjovis geeft een heerlijk zoute smaak aan je gerecht, je hebt dus niet veel kruiden nodig.
Tajine met ansjovis, lekker en gezond!
Ansjovis bevat veel onverzadigde vetzuren en eiwit. Hierdoor is het goed om af en toe wat van dit heerlijke kleine visje te eten.
Door het regelmatig eten van vis zorg je ervoor dat je gevarieerd eet. De onverzadigde vetzuren hebben onder andere een positieve invloed op je totale cholesterol. De eiwitten zorgen voor gezonde en sterke spieren.