We gaan nu op de Spaanse toer, met weer een makkelijk gerecht. Ideaal voor als je wat minder tijd hebt of het als bijgerecht serveert. Ei is het hoofdbestanddeel en daarnaast (kool)vis en gekookte aardappelen.
Bijgerecht, lunch of zelfs ontbijt
Tortilla maak je niet standaard met vis, maar is geschikt om restjes te verwerken. En ik had een pakje witvis in mijn vriezer liggen. Aangezien ik de vriezer voor de vakantie altijd leeg maak om te kunnen ontdooien, koos ik voor een tortilla-gerecht in deze variant.
Nou zal ik niet gauw vis als ontbijt eten, maar tortilla kan ook in de ochtend geconsumeerd worden. Een stevig ontbijt.
Pan of tajine, mix and match
Tortilla is uitermate geschikt om in een tajine te maken! Het is makkelijk en het staat mooi op tafel. Ik heb gebruik gemaakt van een kleinere maat tajine voor dit recept, omdat het gebaseerd is op een bijgerecht. Bereiden in een pan met anti-aanbaklaag kan ook prima.
Het leuke is als je meerdere gerechten in verschillende pannetjes serveert. Je gasten zullen nieuwsgierig zijn wat er allemaal op tafel staat.
Tajine Spaanse tortilla met vis, aardappelen en ei
Recept Afdrukken
Simpel Spaans gerecht op basis van aardappel, ei en groenten. Een zomerse variant met witvis en spinazie. Lekker uit de oven.
Een heerlijke tajine met kippenbouten die super mals worden en natuurlijk verschillende groentes en aardappelen. Een tajine met kip en courgette vindt iedereen wel lekker!
Dit recept voor een tajine met gehakt bevat weinig bereidingsstappen, waardoor het perfect is voor een drukke dag.
Zoals andere tajine recepten kun je deze makkelijk naar je smaak aanpassen. Met de hete pepers bijvoorbeeld maak je veel mensen die van pittig eten houden erg gelukkig.
Tip om tomaten te ontvellen
Om de tomaten te ontvellen snijd je een (niet al te diep) kruis aan de onderkant van de tomaat. Zorg ervoor dat er een bak ijswater klaar staat. Dompel ze in kokend water tot het velletje bij het kruis begint te krullen. Schep de tomaten uit de pan en leg deze in het ijswater. Wacht een paar seconden en verwijder dan met de hand het vel.
Dit recept voor een tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten is perfect voor een groot gezin, of voor wanneer je bezoek krijgt.
De zoete aardappels geven een onverwacht lekker effect aan je tajine, zo veras je je bezoek zeker. Natuurlijk zitten er ook in deze tajine heerlijke kruiden, waaronder ras el hanout, waardoor je zeker naar meer zal vragen.
Wat smaakt lekker met deze tajine met gehaktballetjes?
Met een verse salade met bijvoorbeeld wat tomaatjes, komkommer en een lekkere dressing maak je je maaltijd helemaal compleet.
Tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten
Kruid het gehakt met de verschillende kruiden (naar smaak) en maak hier balletjes van.
Snijd de groenten in stukken. De aardappels schil je en snijd je ook in grote stukken.
Giet 300 ml (1,5 glas) water in een kom en voeg hier kruiden naar smaak aan toe. Voeg ook de tomatenpuree toe en meng dit alles goed door elkaar. Je hebt nu je kom saus / jus.
Verwarm wat olijfolie en zonnebloemolie in de tajine op een laag vuurtje.
Wanneer de olie warm is leg je de aardappels in de tajine.
Hierna voeg je de gehaktballen toe.
Om ervoor te zorgen dat je groenten allemaal lekker worden voeg je eerst de wortels toe, dan de paprika, uien en als laatste de tomaten.
Nu kun je je saus / jus toevoegen. Zorg dat het goed verdeelt is over alle groenten, aardappels en gehaktballetjes. Laat dit alles nu 1,5 à 2 uur sudderen op laag vuur.
Wanneer alles goed gaar is leg je de olijven erop en serveer je de tajine met Turks of Marokkaans brood.
Bak de ui en knoflook in de olie. Voeg na een paar minuten de kippenpoten en de helft van de kruiden toe.
Zodra de kip bruin gebakken is voeg je wat water toe, tot de kip iets onder water staat.
Voeg 1 bouillonblokje toe en laat de tajine een half uur pruttelen op laag vuur.
Snijd de aardappels in grote stukken en voeg dit toe aan de tajine. Voeg ook de andere helft van de kruiden toe en het tweede bouillonblokje.
Snijd de pompoen in stukken en voeg deze 10 minuten na de aardappelen toe. Ook de rozijnen en kikkererwten kunnen er nu bij. Laat dit alles 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Ondertussen bak je de amandelen in wat olie in een koekenpan, doe dit tot de geur goed vrij komt.
Wanneer de tajine klaar is serveer je dit rechtstreeks of op een grote schaal. Verspreid de amandelen over het gerecht en serveer met vers brood.