Aangezien ik nog een beetje in de vakantiesfeer zit, wederom een bekend en makkelijk gerecht. Maar dan een tikkeltje anders… Wie een moestuin heeft, weet dat je (zeker na een goede zomer) een aardig voorraadje courgettes ineens kan hebben. Een super veelzijdige groente, die ook in dit recept naast het gehakt en de bruine bonen een ‘hoofd’rol heeft. En de rode peper geeft een extra ‘kick’. Het is zelfs ook lekker om er cacao aan toe te voegen…een ingrediënt waar je niet zo gauw aan denkt bij dit gerecht, maar zeer zeker vaker in de Mexicaanse keuken gebruikt wordt. Probeer het eens!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar meestal ik maak chili con carne in wat grotere hoeveelheden. Omdat het zo’n makkelijk gerecht is om voor meerdere personen of voor meerdere dagen te maken. Nu had ik echter vanwege de vakantie nog een kleiner blikje bruine bonen staan (altijd makkelijk met kamperen), dus werd het een een-persoonsgerecht in een kleinere tajine op de foto. Het recept is aangepast voor 4 personen. En eet je zelf geen vlees of iemand in je gezelschap, maak er chili sin carne van of serveer het gehakt apart.
- 2 courgettes in kwartjes
- 2 Tomaten in partjes
- 1 rode peper wil je heel pittig? met zaadjes....
- 1 pond bruine bonen vers of uit pot/blik
- 1 pond rundergehakt
- 2 teentjes Knoflook
- Peper en zout
- 2 eetlepels cacao optioneel!
- 1 à 2 Uien gesnipperd
- Rul het gehakt, samen met de ui en knoflook. Voeg de peper en tomatenpartjes toe en laat even een kwartiertje sudderen. Voeg desnoods beetje water toe om het op gang te helpen. In dit vocht is het geschikt om nu ook de cacao er bij te doen!
- (Als je verse bruine bonen gebruikt, moet je ze van tevoren geweld en gekookt hebben) Voeg de bonen uit blik/pot toe en de courgette-kwartjes en laat een half uur met de deksel er op zachtjes pruttelen.
- Serveer vanuit de tajine en eet smakelijk