Deze tajine is gemaakt met gehakt en loubia. Loubia is een Marokkaans woord voor bonen, hier gebruiken we lekkere witte bonen. Een loubia tajine is heerlijk met lamsvlees, gehakt of met verschillende groenten om er een vegetarische tajine van te maken. Er zijn veel mogelijkheden met dit lekkere en gezonde ingrediënt.
Wanneer je er voor kiest om verse bonen te gebruiken, dien je deze een nacht te laten weken in water. Denk er dus de middag van te voren aan dat je de bonen in het water zet zodat je de volgende dag je tajine kunt bereiden.
Een loubia tajine is heerlijk op een koude dag, je krijgt er dat gezellige winterse gevoel bij wanneer je een warme, vullende maaltijd eet.
Gebruik indien mogelijk verse peterselie en koriander. Zo krijg je een veel lekkerder resultaat dan met de gedroogde variant waar minder smaak aan zit.
- 500 gram gehakt
- paneermeel
- 300 gram witte bonen
- 1 grote Ui
- 2 vleestomaten zonder vel en pitjes
- fijngehakte koriander en peterselie
- 1 Knoflook
- 1 tl zout en zwarte peper
- 1 runderbouillon blokje
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl Gember
- 1/2 tl komijn
- 1 tl kurkuma
- 1 el tomatenpuree
- olijven
- Meng het gehakt met paprikapoeder, peper, zout, peterselie en wat paneermeel.
- Maak van dit gehakt balletjes. Verwarm ondertussen de tajine.
- Bak de balletjes gehakt aan alle kanten bruin in de tajine.
- Wanneer ze mooi bruin zijn kun je de gesnipperde ui, tomaat, peterselie en de koriander toevoegen.
- Laat dit een paar minuten garen en voeg dan de knoflook, het bouillonblokje, wat water en de verschillende kruiden toe.
- Zet je tajine op een laag vuur en laat dit alles ongeveer een uur pruttelen.
- Na een uur kun je de bonen afspoelen en toevoegen aan de tajine. Laat nu alles nogmaals 15 minuten pruttelen op laag vuur.
- De olijven voeg je er op het laatste moment aan toe, net voor je de tajine gaat serveren.
- Serveer je tajine met vers gebakken Marokkaans brood.