Deze hartige taart in de tajine gemaakt, is een smaakvol bijgerecht, hoofdgerecht of ook koud geschikt als lunch. Het is een makkelijk gerecht omdat het met kant en klare bladerdeeg-vellen gemaakt wordt. In dit recept maak ik gebruik van een volledig aardewerken tajine, die geglazuurd is. Dus met een gladde binnenkant.
Waar je op moet letten is dat je vulling niet te nat is. Gebruik je bijvoorbeeld verse spinazie, dan is het raadzaam om dat eerst apart kort te koken en het nat weg te doen, of te binden met bloem.
Restjes groenten
Omdat het zo’n makkelijk recept is door de bladerdeeg en je het als bijgerecht kan serveren, verwerk je er gewoon eventuele restjes groenten in die je in je koelkast hebt. Ik had een doosje gehakte spinazie in mijn vriezer, dus die heb ik gebruikt. Eerst laten ontdooien in een pan, samen met de gefruite uitjes, knoflook en tomaatjes.
Tip voor bladerdeeg
Een tajine is rond en de kant en klare bladerdeeg meestal niet. Een tip is dat je de vellen die je nodig hebt voor de bodem (ongeveer 4) laat ontdooien. Verwijder de plastic velletjes. Maak een bol van het deeg, maar kneed het niet te lang! Anders verander je de structuur teveel en krijg je geen ‘bladerend’ effect meer van het deeg. Het is namelijk gemaakt met laagjes boter er in.
Bebloem je werkblad en deegroller en rol het deeg totdat je een ronde hebt die in je tajine-onderpan past! Neem de deksel als maat, dan heb je ook nog een opstaand randje om de vulling er goed in te houden. Zorg ervoor dat je vulling goed verdeeld is en niet te dik, zo’n 3 tot 4 centimeter, anders wordt het niet gelijkmatig warm/gaar.
Vergeet niet de oven tijdig goed voor te verwarmen op 190 graden celsius!
Veel kookplezier en bon appetit
- 3 à 4 blaadjes bladerdeeg
- 1 pond spinazie
- 6 eieren
- 1 zakje kaas geraspt
- 1 dessertlepel paprikapoeder
- 2 ons hamblokjes of stukjes worst
- feta
- Peper en zout
- Ontdooi de bladerdeegvellen. Bekleed de pan van de tajine er mee zodat je een ruime opstaande rand hebt. Zie ook de omschrijving hierboven als je de bladerdeeg wil rollen tot een pizzabodem formaat. Tip!
- bak de ingrediënten in een aparte pan en giet het extra vocht af. Doe de vulling op het bladerdeeg in de tajine. Breek 4-6 eieren en roer door elkaar. Giet het gelijkmatig over de vulling.
- Bestrooi met (geraspte) kaas en doe de deksel op de tajine. Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Omdat ik een beetje op de Griekse toer was, heb ik er een frisse tzaziki bij gemaakt. Kali orexi, smakelijk eten