Aangezien ik nog een beetje in de vakantiesfeer zit, wederom een bekend en makkelijk gerecht. Maar dan een tikkeltje anders… Wie een moestuin heeft, weet dat je (zeker na een goede zomer) een aardig voorraadje courgettes ineens kan hebben. Een super veelzijdige groente, die ook in dit recept naast het gehakt en de bruine bonen een ‘hoofd’rol heeft. En de rode peper geeft een extra ‘kick’. Het is zelfs ook lekker om er cacao aan toe te voegen…een ingrediënt waar je niet zo gauw aan denkt bij dit gerecht, maar zeer zeker vaker in de Mexicaanse keuken gebruikt wordt. Probeer het eens!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar meestal ik maak chili con carne in wat grotere hoeveelheden. Omdat het zo’n makkelijk gerecht is om voor meerdere personen of voor meerdere dagen te maken. Nu had ik echter vanwege de vakantie nog een kleiner blikje bruine bonen staan (altijd makkelijk met kamperen), dus werd het een een-persoonsgerecht in een kleinere tajine op de foto. Het recept is aangepast voor 4 personen. En eet je zelf geen vlees of iemand in je gezelschap, maak er chili sin carne van of serveer het gehakt apart.
Tajine chili con carne met courgettes en rode peper
Rul het gehakt, samen met de ui en knoflook.
Voeg de peper en tomatenpartjes toe en laat even een kwartiertje sudderen. Voeg desnoods beetje water toe om het op gang te helpen.
In dit vocht is het geschikt om nu ook de cacao er bij te doen!
(Als je verse bruine bonen gebruikt, moet je ze van tevoren geweld en gekookt hebben)
Voeg de bonen uit blik/pot toe en de courgette-kwartjes
en laat een half uur met de deksel er op zachtjes pruttelen.
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Dit is een recept uit Brazilië! Uit de provincie met de meeste zonuren: Bahia. In 2004 heb ik er gewoond en een tijdje in een ‘pousada’ gewerkt (klein hotel/hostel). Daar was een kok van wie ik enkele heerlijke recepten geleerd heb. Zo nu en dan maak ik het als ik weer in tropische sferen wil vertoeven…
Het gerecht heet ‘Moqueca’ [spreek uit als: moo-kekka] en is op basis van kokosmelk, limoen, vis en tomaat.
Koken met de tajine
Een Braziliaans gerecht met een tajine? Is dat niet een beetje uit de richting? Dat zou je denken, maar ook in Zuid-Amerika maakten de indianen vroeger van rivierklei uit de mangroves een ‘panela de barro’, een stoofpot die ze op een vuurtje bakten. De mangrove en rivier voorzag hen van vis en krabben. Oorspronkelijk werden die in het onderstaand gerecht gebruikt. De takken van de mangrove werden als een soort barbecue rooster gebruikt, ‘moquem’ genaamd. Vandaar de naam van het gerecht ‘moqueca’. De werking van de ‘panela de barro’ is hetzelfde als van de tajine en daarom is dit gerecht uiterst geschikt om te maken als hoofdgerecht. Maar ook als bijgerecht als je je gasten wil laten kiezen uit meerdere stoofpotjes.
In dit recept heb ik de krab weggelaten omdat ik dat niet voor handen had.
Gebruik het liefst verse vis
Hoe ‘rijk’ je de moqueca wil maken, hangt natuurlijk af van je budget en of je het als hoofd of voorgerecht wil serveren. Tip: ga naar een visafslag en vraag naar de bijvangst! Als je van de rest van de verse vis, de koppen/staarten etc., een bouillon kunt trekken, geeft dat nog veel meer smaak aan dit gerecht…en maak je er eigenlijk een vissoep van! Echt een keertje doen! Is erg lekker met pita broodjes, of gestoomde broodjes. Zo heb je een complete en gezonde maaltijd.
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Recept Afdrukken
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten. Een Braziliaans recept uit de provincie Bahia waar de meeste zonuren zijn en waar de mensen de tijd nemen om te genieten van lekker eten en drinken. Verse producten, met rijst, en zo ook geschikt voor de tajine.
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Recept Afdrukken
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten. Een Braziliaans recept uit de provincie Bahia waar de meeste zonuren zijn en waar de mensen de tijd nemen om te genieten van lekker eten en drinken. Verse producten, met rijst, en zo ook geschikt voor de tajine.
Voorbereiding (ongeveer half uur)
Snij de (wit)vis in stukken van ongeveer 3 cm. Wrijf ze in met een beetje zout. Laat minstens een half uur marineren. Hou je van pittig? Versnipper een rood pepertje en laat meetrekken (zonder zaadlijst)
Bereiding (half uur)
Fruit in het kokosvet in de tajine de gesnipperde ui en knoflook.
Snij de tomaat in kwartjes of halveer cherry tomaatjes en bak deze mee. Daarna een flinke scheut kokosmelk en rasp van de schil van de limoen (ongeveer een dessertlepel).
Voeg steeds een beetje kokosmelk toe, in totaal in ongeveer 3 keer. Laat het steeds indikken / inkoken. Hierdoor krijg het gerecht een verfijnde smaak in plaats van dat je het in een keer toevoegt. Proef tussendoor of je er nog wat limoenrasp bij moet doen.
Na de tweede keer kokosmelk toegevoegd te hebben, leg je de stukken witvis en garnalen in de tajine. Vervolgens de rest van de kokosmelk en de koriander. Deksel er op en dan nog zo’n 10-12 minuten totdat de vis gaar is!
Afwerking en opmaak borden
Kook ondertussen in een aparte pan witte rijst en maak de borden mooi op met een serveer-ring
Comida saborosa! Eet smakelijk!
Notities
Dit gerecht kan erg goed gemaakt worden in bijvoorbeeld de tajine.
Een tajine met mosselen, dat is eens wat anders! We zijn gewend stukken vlees of vis te bereiden met onze mooie tajines, maar ook mosselen komen er heerlijk uit. We zijn dan ook blij dat ze bijna het hele jaar door te koop zijn, zodat deze tajine het vuur op kan zodra we er zin in hebben.
Zoals je ziet gebruiken we best veel ingrediënten voor deze tajine; de echte smaakmakers. Ui, wortel, prei en paprika kunnen bijvoorbeeld echt niet ontbreken aan een lekker bordje mosselen als je het ons vraagt. De koriander geeft een Oriëntaalse twist aan het gerecht waar iedereen natuurlijk dol op is.
In het recept staat dat je de mosselen schoon moet maken. Het is belangrijk om deze stap goed te doen, want het voorkomt dat je slechte mosselen eet waar je ziek van kunt worden. Lees de volgende paragraaf dus goed door voor je begint met koken. En neem je tijd om de mosselen goed na te kijken. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook echt een heerlijke tajine met mosselen als resultaat!
Hoe maak je mosselen schoon?
Stap 1 – Leeg je zak mosselen in een vergiet en spoel ze met koud water tot er geen zand meer vanaf komt.
Stap 2 – Als je stukjes koraal achtig materiaal op de schelpen ziet zitten kun je dit er simpelweg met de achterkant van een mesje af schrapen. Ook de draden (baarden) die er soms aanzitten moet je verwijderen.
Stap 3 – Sorteer de mosselen:
Degenen met gebroken schelpen gooi je weg.
Mosselen die een beetje openstaan geef je een tik met een lepel of op het aanrecht. Als ze dichtgaan zijn ze goed. Als ze open blijven zijn ze dood, en moet je ze weggooien.
Is een mossel veel zwaarder dan de rest? Gooi deze dan weg. De kans is groot dat deze vol zand zit. Aangezien ze tijdens het garen opengaan, zal dit zand in je hele gerecht komen.
Stap 4 – Spoel de mosselen die goed zijn nogmaals af. Bewaar ze in een bak met koud water tot je ze gebruikt. Ze moeten dicht blijven.
Je tajine met mosselen serveren
Voor een Nederlandse twist aan deze tajine kun je je mosselen serveren met stokbrood en kruidenboter. Zelf gebakken brood is natuurlijk helemaal lekker!
Begin met het schoonmaken van de mosselen zoals hierboven beschreven staat.
Verwarm wat olijfolie in de tajine.
Snijd de teentjes knoflook, de halve ui, de halve prei, de groene Spaanse peper, het lente uitje, de wortels en de rode paprika fijn. De citroen kun je in plakjes snijden.
De koriander hak je fijn, en meng je met wat zout en peper naar smaak.
Voeg de gesneden groenten, citroen, kruiden en tomatenpuree toe aan de tajine. Meng alles goed door elkaar.
Voeg nu de mosselen toe en meng alles goed. Zet de deksel op de tajine en laat deze op laag vuur garen.
Kijk af en toe of de tajine nog vochtig genoeg is. Als het te droog wordt kun je een beetje water of olijfolie toevoegen.
De tajine met mosselen is klaar wanneer alle mosselen open zijn en de groenten gaar zijn.
Zoals jullie inmiddels gewend zijn, zijn wij dol op tajines waarin zowel zoete als pittige / hartige ingrediënten gemixt worden. Deze tajine met aubergine en kikkererwten is daar een goed voorbeeld van.
Wanneer je naar de lijst ingrediënten kijkt zie je honing en granaatappel siroop die je doen denken aan een zoet gerecht. Maar de harissa geeft juist een pittige ‘touch’ aan deze tajine.
Tajine met aubergine en kikkererwten – een vegetarische tajine
Deze tajine met aubergine en kikkererwten is een vegetarisch recept. Perfect voor wanneer er iemand komt eten die geen vlees eet, en je toch dezelfde maaltijd aan iedereen wil serveren.
Kikkererwten zitten vol eiwit / proteine
De kikkererwten kun je als vlees- of visvervanger gebruiken, aangezien ze zo’n 19 gram eiwit per 100 gram bevatten. Ter vergelijking, een kipfilet bevat 22 à 23 gram eiwit per 100 gram. Je kunt dus goed 100 gram kikkererwten in plaats van 100 gram kip eten.