Een klassieker uit het Midden-Oosten en prima geschikt om in de tajine te maken. In ieder land of streek wordt het anders gemaakt. kan met gehakt, kip of vegetarisch. Pilav komt van het woord ‘pilau’, dat ‘rijst’ betekent.
Maar het accent van dit informatieve stukje wil ik op de cashewnoot leggen. Verwerkt in allerlei soorten gemengde, gesuikerde, gebrande, (on)gezouten mix van noten en zaden, valt de cashewnoot niet zo op. Toen ik echter in Brazilië woonde, een van producerende landen, kwam ik in contact met het hele arbeidsproces rondom de cashewnoot. Foto’s heb ik er helaas niet meer van, vandaar het linkje naar Wikipedia onderaan. De cashewnoot groeit onderaan een schijnvrucht aan de kasjoe-boom. De qua uiterlijk op de paprika lijkende schijnvrucht kan je eten en smaakt naar weeïge appel.
Om de noot te verkrijgen, moet ook de schil die er omheen zit verwijderd worden omdat die giftig is. Het is dus een zeer arbeidsintensief proces. Vandaar dat cashewnoten ook niet zo goedkoop zijn.
In onderstaand recept maak ik gebruik van kip en ‘warme’ vruchten als abrikozen en pruimen. Makkelijk, voedzaam en snel.
voorbereiding:
Als je zelf bouillon van verse kip hebt getrokken, kan je uiteraard ook die ingrediënten gebruiken!
Anders: snij de kipfilet in blokjes.
Halveer de (gewelde) abrikozen en pruimen
Doe een beetje olie in de pan van de tajine de kipblokjes, abrikozen, pruimen met de sambal en schep onder elkaar. Kurkuma, peper en zout er doorheen scheppen.
Daarna de 4 koppen rijst, met 6 koppen bouillon.
Zet ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Check of de kipblokjes gaar zijn, anders oventijd verlengen.
Garneer met de cashewnoten
Eet smakelijk
Vis is lekker, en heel gezond. Het kan dus geen kwaad om af en toe een lekker stukje zalm, kabeljauw of wat gamba’s te eten. Met dit recept voor tajine met gamba’s krijg je genoeg gezonde vetten uit de vis binnen voor de rest van de week.
Welke vis je kiest mag je natuurlijk zelf weten, je moet gaan voor wat jij het lekkerst vindt. Als je op tijd naar de reclamefolders kijkt kun je voor een paar euro heerlijke vis scoren, zo kun je lekker goedkoop eten met het hele gezin.
Ook het aantal gamba’s hangt af van hoe dol je er op bent, en natuurlijk met hoeveel mensen je eet. Ook deze zijn soms in de reclame te krijgen, alle kleine beetjes helpen!
Eet smakelijk!
Zin in nog meer tajine’s met vis? Dan is deze tajine met ansjovis een echte aanrader!
Maak van de eerste lijst van ingrediënten (van ui t/m viskruiden) een papje. Haal een paar lepels uit dit mengsel en bewaar deze. Marineer je vis met de rest van de marinade.
Je gamba's kun je nu marineren met de marinade die je apart hebt gehouden.
Wanneer je vis en gamba's gemarineerd zijn kun je wat olijfolie verwarmen in je tajine.
Maak een ondiep kruis onder in je tomaten. Leg ze in een bak met kokend water en laat deze zo even staan. Ondertussen kun je je ui schillen en fijn snijden. Ook de koriander kun je fijn snijden.
De ui en koriander voeg je toe aan je tajine. Met de deksel erop laat je dit samen stoven.
Haal je tomaten uit het kokend water en leg ze in een bak met ijswater. Het vel komt los en je kunt het er zo af halen. Wanneer ze ontvelt zijn kun je ze in blokjes snijden.
Voeg je blokjes tomaat toe aan de tajine waar de ui en koriander in zitten. Meng alles goed met elkaar.
Nu voeg je alle kruiden, peper, zout en tomaten puree of Tomato Frito toe. Meng alles nogmaals goed door elkaar en zet de deksel op de tajine om deze te laten pruttelen.
Na 10 minuten pruttelen leg je je gemarineerde vis in de tajine. Deze zet je nu op gematigd vuur met de deksel erop. Draai je vis één keer om en laat dan verder sudderen.
Normaal gesproken hoef je geen vocht toe te voegen omdat er al genoeg uit de tomaten komt. Als het toch te droog wordt kun je een beetje water of bouillon toevoegen.
De gamba's wok je ondertussen in een wok of koekenpan. Wanneer ze gaar zijn kun je ze aan de tajine toevoegen met wat citroensap.
Zit er te veel vocht in je tajine wanneer alles gaar is? Laat deze dan even koken zonder deksel. Aan het eind heb je een lekker sausje over in je tajine.
Deze gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika wordt in een normale pan gemaakt zoals je op de foto’s kunt zien. Maar het is natuurlijk nog lekkerder met een echte tajine.
Hoe moet je een tomaat ontvellen?
Het ontvellen van een tomaat is simpel. Je snijd met een mes een ondiep kruid onder in de tomaat. Je moet ervoor zorgen dat je door het velletje heen bent, maar niet al te diep in het vruchtvlees snijdt.
Zet ondertussen een pan water op en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt leg je de tomaat erin. Laat deze een paar seconden in het water, tot het vel rondom het gesneden kruis begint te rimpelen.
Zorg ervoor dat er een bak met ijswater klaarstaat. Zodra het velt begint te rimpelen haal je de tomaat uit het kokende water en leg je deze in het ijswater.
Wacht een paar seconden zodat de tomaat afkoelt, en verwijder dan voorzichtig het vel dat los is gekomen.
Omdat de tomaat maar een paar seconden in het kokende water blijft kun je deze nog goed gebruiken voor een rauwkost salade, de tomaat zal namelijk niet garen.
Kruid je gehakt met een geraspt uitje, fijngesnede koriander, paprikapoeder, gehaktkruiden, zout, peper, gemberpoeder en kurkuma.
Maak balletjes of burgertjes van het gehakt. Pak een diepe koekenpan en doe verwarm hier een scheut olijfolie in. Bak je gehakt aan beide kanten.
Snijd ondertussen een ui in reepjes en voeg dit toe aan het gehakt. Laat het vlees en de ui even samen smoren in de pan met de deksel erop.
Ondertussen kun je de aardappels schillen en in stukken snijden, afhankelijk van de maat van je aardappels. Het is lekker om gewone en zoete aardappels te gebruiken (oranje op de foto). Leg deze in de pan.
Mix wat kruiden, zout en peperpuree in een kom en voeg wat warm water toe. Meng alles goed door elkaar en laat het even staan.
Ontvel een tomaat en snijd deze fijn. Verdeel de stukjes tomaat over de aardappels. Voeg ook de erwten toe.
Giet de kruidenmix (in het kommetje met water) over je aardappels, gehakt en groenten en laat het langzaam sudderen tot alles gaar is, met de deksel op de pan.
Let erop dat er genoeg vocht in de pan is.
Gril ondertussen 2 paprika's in de oven. Wanneer ze klaar zijn kun je ze ontvellen en snijden. Verdeel deze over je gerecht wanneer het klaar is.
Een heerlijke tajine met kippenbouten die super mals worden en natuurlijk verschillende groentes en aardappelen. Een tajine met kip en courgette vindt iedereen wel lekker!
Dit recept voor een tajine met gehakt bevat weinig bereidingsstappen, waardoor het perfect is voor een drukke dag.
Zoals andere tajine recepten kun je deze makkelijk naar je smaak aanpassen. Met de hete pepers bijvoorbeeld maak je veel mensen die van pittig eten houden erg gelukkig.
Tip om tomaten te ontvellen
Om de tomaten te ontvellen snijd je een (niet al te diep) kruis aan de onderkant van de tomaat. Zorg ervoor dat er een bak ijswater klaar staat. Dompel ze in kokend water tot het velletje bij het kruis begint te krullen. Schep de tomaten uit de pan en leg deze in het ijswater. Wacht een paar seconden en verwijder dan met de hand het vel.