Voor degenen die van vis houden is deze tajine met dorade of kabeljauw zeker de moeite waard om te proberen. Je kunt kiezen tussen dorade en kabeljauw, maar een andere soort vis kan natuurlijk ook als je dat liever hebt.
Dat is dan ook één van de grote voordelen van tajine recepten, dat je makkelijk je eigen draai kunt geven aan je gerecht.
En vergeet de heerlijke garnalen niet!
De grote garnalen zorgen ervoor dat je een mooi opgemaakte tajine krijgt, en voegen natuurlijk ook echt smaak toe. Wie houdt er nu niet van gemarineerde en gebakken garnalen?
Een ander voorbeeld van een lekkere Vistajine vindt je hier.
Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen
|
|
Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen
|
Instructies
Begin met het marineren van de dorade of de kabeljauw. Dit doe je met koriander, peterselie, zout, witte peper, chilipeper, een beetje citroensap, kurkuma, komijn, gemberpoeder, knoflook, paprikapoeder en olijfolie.
Leg je gemarineerde vis in een voorverwarmde tajine met wat olijfolie. Laat dit ongeveer een half uur garen op laag vuur.
Ondertussen kun je de garnalen marineren met een beetje gedroogde koriander en chilipepers. Je kunt ook chilisaus in plaats van chilipepers gebruiken. Laat dit even staan zodat de smaak goed in de garnalen trekt.
Maar nu een charmila. Dit doe je door knoflook en ui aan te fruiten. Ondertussen ontvel je 4 grote tomaten en snijd je deze in blokjes. Voeg de verschillende kruiden toe en een eetlepel tomatenpuree. Bak dit alles samen en voeg op het eind het sap van een halve citroen toe. Indien je het te zuur vindt kun je een beetje suiker toevoegen.
Bak de garnalen in een grillpan.
Voeg je charmila aan je tajine toe en laat dit samen met de vis pruttelen op laag vuur.
Voor het serveren voeg je de garnalen toe aan de tajine en natuurlijke de groene olijven zonder pit.
Deze heerlijke kiptajine met ui heeft een zeer verassende smaak. Als je naar de ingrediënten kijkt zie je dat we rode ui gebruiken. De smaak hiervan is wat anders dan die van de ‘gewone’ ui. Ook geeft de ingelegde citroen een verassend effect aan het gerecht.
De kip neemt de smaak op van alle heerlijke kruiden en van de citroen. Hierdoor krijg je smaakvol maar ook erg mals vlees, het grote voordeel van de tajine.
Met vers gebakken brood maak je de maaltijd helemaal compleet.
Voor de kip liefhebbers staan er nog meer lekkere recepten op deze site, zoals deze tajine.
Eet smakelijk!
Instructies
Verwarm de olijfolie in de tajine.
Leg de stukken kip erin, en voeg de ui (gesneden) en de knoflook toe.
Bestrooi dit alles met de gember, zwarte peper, kurkuma en het zout. Nu kun je je tajine 20 minuten op een laag vuurtje laten staan, natuurlijk met de deksel erop.
Indien nodig kun je een beetje water toevoegen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en breng alles aan de kook.
Nu laat je je tajine nog eens 45 minuten zacht stoven. Roer wel af en toe alle ingrediënten goed door elkaar.
Voeg nu de olijven, de peterselie en de citroen (in stuken gesneden) toe. Dit laat je nog eens 20 minuten sudderen.
Check of de kip gaar is, en genieten maar van je heerlijke kiptajine!
Deze tajine met aardappels en gehaktballetjes bestaat uit heerlijke rundergehaktballetjes met natuurlijk lekker veel kruiden om ze goed op smaak te brengen. Hierna gebruiken we ook 8 grote aardappels en veel groenten om er een complete, gezonde maar vooral overheerlijke tajine van te maken.
Het kruiden van het gehakt doe je op gevoel. Ben je bang dat je te veel kruiden gebruikt? Begin dan met een kleine hoeveelheid. Je kunt, wanneer de tajine eenmaal klaar is, alsnog wat kruiden erover strooien.
Deze tajine met aardappels en gehaktballetjes is voor ongeveer 4 personen. Als er kinderen mee eten zul je er wat meer porties uit kunnen halen.
Zoals altijd is een tajine lekker met vers brood. Als voorgerecht kun je een salade eten of een groentesoep wanneer het wat kouder is.
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
|
|
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
|
Instructies
Meng de kruiden met een half glas (Nederlands theeglas) water in een schaaltje. Van elk kruid neem je ongeveer een theelepel.
Meng nu je gehakt met wat paprikapoeder, kurkuma, kerrie, ras el hanout, komijn, gember, zout en fijngesneden verse peterselie (en een scheutje olijfolie). Maak hier nu balletjes van. Deze bak je even bruin in een pan, ze hoeven nog niet gaar te zijn, dit is alleen om ze kleurtje en korstje te geven.
Terwijl je gehaktballen een kleurtje krijgen kun je de groenten en aardappels snijden.
Snijd alles in blokjes of schijfjes, afhankelijk van het ingrediënt.
Verwarm wat olie in de tajine en voeg de aardappelblokjes toe met wat zout en knoflook. Vermaal het bouillon blokje en voeg dit toe met de ui, paprika, champignons, courgette, tomaten, gehaktballetjes en peterselie.
Nu roer je je water met kruidenmengsel nog eens door en giet je dit in de tajine.
Na ongeveer anderhalf uur sudderen op laag vuur (met vlamverdeler eventueel) is je tajine klaar. Kijk voor het serveren of je vlees en aardappels goed gaar zijn.
Deze tajine met kip, amandelen, rozijnen, flespompoen en nog veel meer lekkers zit vol met smaak.
Door de pompoen krijg je een gezellig herfstgevoel. Samen vormen de ingrediënten een lekker zoet gerecht, met wat extra bite door de amandelen.
Hoe te serveren?
Om de maaltijd helemaal compleet te maken serveer je deze tajine met vers gebakken brood en eventueel een simpele salade.
Tajine met kip, amandelen, rozijnen en nog meer lekkers
|
|
Tajine met kip, amandelen, rozijnen en nog meer lekkers
|
Instructies
Snijd de ui en knoflook fijn.
Verwarm wat (olijf)olie in de tajine.
Bak de ui en knoflook in de olie. Voeg na een paar minuten de kippenpoten en de helft van de kruiden toe.
Zodra de kip bruin gebakken is voeg je wat water toe, tot de kip iets onder water staat.
Voeg 1 bouillonblokje toe en laat de tajine een half uur pruttelen op laag vuur.
Snijd de aardappels in grote stukken en voeg dit toe aan de tajine. Voeg ook de andere helft van de kruiden toe en het tweede bouillonblokje.
Snijd de pompoen in stukken en voeg deze 10 minuten na de aardappelen toe. Ook de rozijnen en kikkererwten kunnen er nu bij. Laat dit alles 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Ondertussen bak je de amandelen in wat olie in een koekenpan, doe dit tot de geur goed vrij komt.
Wanneer de tajine klaar is serveer je dit rechtstreeks of op een grote schaal. Verspreid de amandelen over het gerecht en serveer met vers brood.
Deze tajine is gemaakt met gehakt en loubia. Loubia is een Marokkaans woord voor bonen, hier gebruiken we lekkere witte bonen. Een loubia tajine is heerlijk met lamsvlees, gehakt of met verschillende groenten om er een vegetarische tajine van te maken. Er zijn veel mogelijkheden met dit lekkere en gezonde ingrediënt.
Wanneer je er voor kiest om verse bonen te gebruiken, dien je deze een nacht te laten weken in water. Denk er dus de middag van te voren aan dat je de bonen in het water zet zodat je de volgende dag je tajine kunt bereiden.
Een loubia tajine is heerlijk op een koude dag, je krijgt er dat gezellige winterse gevoel bij wanneer je een warme, vullende maaltijd eet.
Gebruik indien mogelijk verse peterselie en koriander. Zo krijg je een veel lekkerder resultaat dan met de gedroogde variant waar minder smaak aan zit.
Instructies
Meng het gehakt met paprikapoeder, peper, zout, peterselie en wat paneermeel.
Maak van dit gehakt balletjes. Verwarm ondertussen de tajine.
Bak de balletjes gehakt aan alle kanten bruin in de tajine.
Wanneer ze mooi bruin zijn kun je de gesnipperde ui, tomaat, peterselie en de koriander toevoegen.
Laat dit een paar minuten garen en voeg dan de knoflook, het bouillonblokje, wat water en de verschillende kruiden toe.
Zet je tajine op een laag vuur en laat dit alles ongeveer een uur pruttelen.
Na een uur kun je de bonen afspoelen en toevoegen aan de tajine. Laat nu alles nogmaals 15 minuten pruttelen op laag vuur.
De olijven voeg je er op het laatste moment aan toe, net voor je de tajine gaat serveren.
Serveer je tajine met vers gebakken Marokkaans brood.