Deze gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika wordt in een normale pan gemaakt zoals je op de foto’s kunt zien. Maar het is natuurlijk nog lekkerder met een echte tajine.
Hoe moet je een tomaat ontvellen?
Het ontvellen van een tomaat is simpel. Je snijd met een mes een ondiep kruid onder in de tomaat. Je moet ervoor zorgen dat je door het velletje heen bent, maar niet al te diep in het vruchtvlees snijdt.
Zet ondertussen een pan water op en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt leg je de tomaat erin. Laat deze een paar seconden in het water, tot het vel rondom het gesneden kruis begint te rimpelen.
Zorg ervoor dat er een bak met ijswater klaarstaat. Zodra het velt begint te rimpelen haal je de tomaat uit het kokende water en leg je deze in het ijswater.
Wacht een paar seconden zodat de tomaat afkoelt, en verwijder dan voorzichtig het vel dat los is gekomen.
Omdat de tomaat maar een paar seconden in het kokende water blijft kun je deze nog goed gebruiken voor een rauwkost salade, de tomaat zal namelijk niet garen.
Kruid je gehakt met een geraspt uitje, fijngesnede koriander, paprikapoeder, gehaktkruiden, zout, peper, gemberpoeder en kurkuma.
Maak balletjes of burgertjes van het gehakt. Pak een diepe koekenpan en doe verwarm hier een scheut olijfolie in. Bak je gehakt aan beide kanten.
Snijd ondertussen een ui in reepjes en voeg dit toe aan het gehakt. Laat het vlees en de ui even samen smoren in de pan met de deksel erop.
Ondertussen kun je de aardappels schillen en in stukken snijden, afhankelijk van de maat van je aardappels. Het is lekker om gewone en zoete aardappels te gebruiken (oranje op de foto). Leg deze in de pan.
Mix wat kruiden, zout en peperpuree in een kom en voeg wat warm water toe. Meng alles goed door elkaar en laat het even staan.
Ontvel een tomaat en snijd deze fijn. Verdeel de stukjes tomaat over de aardappels. Voeg ook de erwten toe.
Giet de kruidenmix (in het kommetje met water) over je aardappels, gehakt en groenten en laat het langzaam sudderen tot alles gaar is, met de deksel op de pan.
Let erop dat er genoeg vocht in de pan is.
Gril ondertussen 2 paprika's in de oven. Wanneer ze klaar zijn kun je ze ontvellen en snijden. Verdeel deze over je gerecht wanneer het klaar is.
Dit recept is perfect voor degenen die van een zoet detail houden. De tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan is de perfecte mix van hartig en zoet, een heerlijke combinatie.
De saffraan zorgt voor een prachtige kleur die je meteen het water in de mond doet lopen, als de geur van de garende tajine daar al niet voor heeft gezorgd.
De saffraandraadjes zijn de stampers van de bloem, die handmatig geoogst worden. Ze geven niet alleen kleur, maar ook smaak aan je gerecht.
Je kunt saffraan redelijk lang bewaren, en een klein potje gaat lang mee. De gedroogde saffraandraadjes worden namelijk gedroogd en in kleine verpakkingen gedaan. Ga dus niet op zoek naar een zakje met 100 gram of iets dergelijks voor een paar euro, dan weet je namelijk zeker dat je geen echte saffraan hebt.
Waarom is saffraan zo duur?
Omdat er ongeveer 150.000 bloemen nodig zijn om 1 kilo gedroogde saffraan te maken. Tevens zijn er ook vele mensen urenlang bezig om met de hand de kleine en tere stampers van de bloemen te verwijderen. Het hele proces duurt lang, en er is dus veel arbeid voor nodig. Dat verklaard de prijs. Maar wanneer je goede saffraan koopt, en af en toe een paar draadjes aan je gerecht toevoegt, zul je zeker geen spijt van je aankoop krijgen!
Tegenwoordig worden de rode draadjes of de poedervorm ervan overal verkocht. Toch is het beter naar een speciaalzaak te gaan zodat je de goede kwaliteit krijgt.
Bestrooi de kipkarbonades met peper, zout, kardamonpoeder en cayennepeper. Verhit ondertussen de olijfolie in de tajine.
Bak de kip mooi goudbruin.
Snijd de halve ingelegde citroen doormidden en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in kleine stukjes en doe deze bij de kip in de tajine.
Voeg de ui en knoflook toe om deze even mee te bakken. Ook de rozijnen, walnoten, het kaneelstokje en de honing mogen er nu bij.
Giet de bouillon in de tajine en zet de deksel erop. Laat alles nu ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
Ondertussen kun je de saffraandraadjes in een beetje warm water laten weken, en deze hierna toevoegen bij de kip. Nu deze erin zitten laat je alles nog zo'n 10 minuten pruttelen tot de kip goed gaar is. De saus wordt tegen het einde ook wat dikker.
Deze tajine is misschien een beetje anders dan je gewend bent. Dit keer laten we de aardappels, wortels, courgette en andere groenten even voor wat het is. Deze stoofvlees tajine is voor iedereen die dol is op lekker mals, goed gekruid vlees. En ookal is deze tajine net wat anders, vergeten we natuurlijk niet de koriander niet. Die hoort en nu eenmaal echt bij!
Het voorbereiden van de tajine duurt niet zo lang. In uiterlijk 20 minuten kun je iets anders in huis doen terwijl je maaltijd aan het sudderen is. Zorg er dus wel voor dat je op tijd begint, want het duur wel 3 à 4 uur om het vlees zo heerlijk mals te krijgen. Maar het wachten is het zeker waard!
Meng alle kruiden door elkaar en verdeel deze over het vlees.
Giet een grote scheut olijfolie in de tajine en verhit deze. Wanner de olie goed warm is bak je het vlees hier zo'n 5 minuten in.
Voeg de gesneden ui toe en bak deze samen met het vlees nogmaals 5 minuten.
Voeg nu 400 ml bouillon toe (bewaar de rest). Roer alles goed door elkaar en laat de tajine sudderen op laag vuur met de deksel erop gedurende 3 à 4 uur.
Kijk af en toe of het vlees niet te droog wordt. Is dat wel het geval, voeg dat een scheutje bouillon toe. Is de tajine te vochtig? Dan kun je hem even zonder deksel laten sudderen.
Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
Serveer de heerlijke stoofvlees tajine en strooi er de fijngehakte koriander over.
Een heerlijke tajine met kippenbouten die super mals worden en natuurlijk verschillende groentes en aardappelen. Een tajine met kip en courgette vindt iedereen wel lekker!
Dit recept voor een tajine met gehakt bevat weinig bereidingsstappen, waardoor het perfect is voor een drukke dag.
Zoals andere tajine recepten kun je deze makkelijk naar je smaak aanpassen. Met de hete pepers bijvoorbeeld maak je veel mensen die van pittig eten houden erg gelukkig.
Tip om tomaten te ontvellen
Om de tomaten te ontvellen snijd je een (niet al te diep) kruis aan de onderkant van de tomaat. Zorg ervoor dat er een bak ijswater klaar staat. Dompel ze in kokend water tot het velletje bij het kruis begint te krullen. Schep de tomaten uit de pan en leg deze in het ijswater. Wacht een paar seconden en verwijder dan met de hand het vel.