Aangezien ik nog een beetje in de vakantiesfeer zit, wederom een bekend en makkelijk gerecht. Maar dan een tikkeltje anders… Wie een moestuin heeft, weet dat je (zeker na een goede zomer) een aardig voorraadje courgettes ineens kan hebben. Een super veelzijdige groente, die ook in dit recept naast het gehakt en de bruine bonen een ‘hoofd’rol heeft. En de rode peper geeft een extra ‘kick’. Het is zelfs ook lekker om er cacao aan toe te voegen…een ingrediënt waar je niet zo gauw aan denkt bij dit gerecht, maar zeer zeker vaker in de Mexicaanse keuken gebruikt wordt. Probeer het eens!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar meestal ik maak chili con carne in wat grotere hoeveelheden. Omdat het zo’n makkelijk gerecht is om voor meerdere personen of voor meerdere dagen te maken. Nu had ik echter vanwege de vakantie nog een kleiner blikje bruine bonen staan (altijd makkelijk met kamperen), dus werd het een een-persoonsgerecht in een kleinere tajine op de foto. Het recept is aangepast voor 4 personen. En eet je zelf geen vlees of iemand in je gezelschap, maak er chili sin carne van of serveer het gehakt apart.
Tajine chili con carne met courgettes en rode peper
Rul het gehakt, samen met de ui en knoflook.
Voeg de peper en tomatenpartjes toe en laat even een kwartiertje sudderen. Voeg desnoods beetje water toe om het op gang te helpen.
In dit vocht is het geschikt om nu ook de cacao er bij te doen!
(Als je verse bruine bonen gebruikt, moet je ze van tevoren geweld en gekookt hebben)
Voeg de bonen uit blik/pot toe en de courgette-kwartjes
en laat een half uur met de deksel er op zachtjes pruttelen.
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Dit is een recept uit Brazilië! Uit de provincie met de meeste zonuren: Bahia. In 2004 heb ik er gewoond en een tijdje in een ‘pousada’ gewerkt (klein hotel/hostel). Daar was een kok van wie ik enkele heerlijke recepten geleerd heb. Zo nu en dan maak ik het als ik weer in tropische sferen wil vertoeven…
Het gerecht heet ‘Moqueca’ [spreek uit als: moo-kekka] en is op basis van kokosmelk, limoen, vis en tomaat.
Koken met de tajine
Een Braziliaans gerecht met een tajine? Is dat niet een beetje uit de richting? Dat zou je denken, maar ook in Zuid-Amerika maakten de indianen vroeger van rivierklei uit de mangroves een ‘panela de barro’, een stoofpot die ze op een vuurtje bakten. De mangrove en rivier voorzag hen van vis en krabben. Oorspronkelijk werden die in het onderstaand gerecht gebruikt. De takken van de mangrove werden als een soort barbecue rooster gebruikt, ‘moquem’ genaamd. Vandaar de naam van het gerecht ‘moqueca’. De werking van de ‘panela de barro’ is hetzelfde als van de tajine en daarom is dit gerecht uiterst geschikt om te maken als hoofdgerecht. Maar ook als bijgerecht als je je gasten wil laten kiezen uit meerdere stoofpotjes.
In dit recept heb ik de krab weggelaten omdat ik dat niet voor handen had.
Gebruik het liefst verse vis
Hoe ‘rijk’ je de moqueca wil maken, hangt natuurlijk af van je budget en of je het als hoofd of voorgerecht wil serveren. Tip: ga naar een visafslag en vraag naar de bijvangst! Als je van de rest van de verse vis, de koppen/staarten etc., een bouillon kunt trekken, geeft dat nog veel meer smaak aan dit gerecht…en maak je er eigenlijk een vissoep van! Echt een keertje doen! Is erg lekker met pita broodjes, of gestoomde broodjes. Zo heb je een complete en gezonde maaltijd.
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Recept Afdrukken
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten. Een Braziliaans recept uit de provincie Bahia waar de meeste zonuren zijn en waar de mensen de tijd nemen om te genieten van lekker eten en drinken. Verse producten, met rijst, en zo ook geschikt voor de tajine.
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Recept Afdrukken
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten. Een Braziliaans recept uit de provincie Bahia waar de meeste zonuren zijn en waar de mensen de tijd nemen om te genieten van lekker eten en drinken. Verse producten, met rijst, en zo ook geschikt voor de tajine.
Voorbereiding (ongeveer half uur)
Snij de (wit)vis in stukken van ongeveer 3 cm. Wrijf ze in met een beetje zout. Laat minstens een half uur marineren. Hou je van pittig? Versnipper een rood pepertje en laat meetrekken (zonder zaadlijst)
Bereiding (half uur)
Fruit in het kokosvet in de tajine de gesnipperde ui en knoflook.
Snij de tomaat in kwartjes of halveer cherry tomaatjes en bak deze mee. Daarna een flinke scheut kokosmelk en rasp van de schil van de limoen (ongeveer een dessertlepel).
Voeg steeds een beetje kokosmelk toe, in totaal in ongeveer 3 keer. Laat het steeds indikken / inkoken. Hierdoor krijg het gerecht een verfijnde smaak in plaats van dat je het in een keer toevoegt. Proef tussendoor of je er nog wat limoenrasp bij moet doen.
Na de tweede keer kokosmelk toegevoegd te hebben, leg je de stukken witvis en garnalen in de tajine. Vervolgens de rest van de kokosmelk en de koriander. Deksel er op en dan nog zo’n 10-12 minuten totdat de vis gaar is!
Afwerking en opmaak borden
Kook ondertussen in een aparte pan witte rijst en maak de borden mooi op met een serveer-ring
Comida saborosa! Eet smakelijk!
Notities
Dit gerecht kan erg goed gemaakt worden in bijvoorbeeld de tajine.
Zoals jullie inmiddels gewend zijn, zijn wij dol op tajines waarin zowel zoete als pittige / hartige ingrediënten gemixt worden. Deze tajine met aubergine en kikkererwten is daar een goed voorbeeld van.
Wanneer je naar de lijst ingrediënten kijkt zie je honing en granaatappel siroop die je doen denken aan een zoet gerecht. Maar de harissa geeft juist een pittige ‘touch’ aan deze tajine.
Tajine met aubergine en kikkererwten – een vegetarische tajine
Deze tajine met aubergine en kikkererwten is een vegetarisch recept. Perfect voor wanneer er iemand komt eten die geen vlees eet, en je toch dezelfde maaltijd aan iedereen wil serveren.
Kikkererwten zitten vol eiwit / proteine
De kikkererwten kun je als vlees- of visvervanger gebruiken, aangezien ze zo’n 19 gram eiwit per 100 gram bevatten. Ter vergelijking, een kipfilet bevat 22 à 23 gram eiwit per 100 gram. Je kunt dus goed 100 gram kikkererwten in plaats van 100 gram kip eten.
Vis is lekker, en heel gezond. Het kan dus geen kwaad om af en toe een lekker stukje zalm, kabeljauw of wat gamba’s te eten. Met dit recept voor tajine met gamba’s krijg je genoeg gezonde vetten uit de vis binnen voor de rest van de week.
Welke vis je kiest mag je natuurlijk zelf weten, je moet gaan voor wat jij het lekkerst vindt. Als je op tijd naar de reclamefolders kijkt kun je voor een paar euro heerlijke vis scoren, zo kun je lekker goedkoop eten met het hele gezin.
Ook het aantal gamba’s hangt af van hoe dol je er op bent, en natuurlijk met hoeveel mensen je eet. Ook deze zijn soms in de reclame te krijgen, alle kleine beetjes helpen!
Eet smakelijk!
Zin in nog meer tajine’s met vis? Dan is deze tajine met ansjovis een echte aanrader!
Maak van de eerste lijst van ingrediënten (van ui t/m viskruiden) een papje. Haal een paar lepels uit dit mengsel en bewaar deze. Marineer je vis met de rest van de marinade.
Je gamba's kun je nu marineren met de marinade die je apart hebt gehouden.
Wanneer je vis en gamba's gemarineerd zijn kun je wat olijfolie verwarmen in je tajine.
Maak een ondiep kruis onder in je tomaten. Leg ze in een bak met kokend water en laat deze zo even staan. Ondertussen kun je je ui schillen en fijn snijden. Ook de koriander kun je fijn snijden.
De ui en koriander voeg je toe aan je tajine. Met de deksel erop laat je dit samen stoven.
Haal je tomaten uit het kokend water en leg ze in een bak met ijswater. Het vel komt los en je kunt het er zo af halen. Wanneer ze ontvelt zijn kun je ze in blokjes snijden.
Voeg je blokjes tomaat toe aan de tajine waar de ui en koriander in zitten. Meng alles goed met elkaar.
Nu voeg je alle kruiden, peper, zout en tomaten puree of Tomato Frito toe. Meng alles nogmaals goed door elkaar en zet de deksel op de tajine om deze te laten pruttelen.
Na 10 minuten pruttelen leg je je gemarineerde vis in de tajine. Deze zet je nu op gematigd vuur met de deksel erop. Draai je vis één keer om en laat dan verder sudderen.
Normaal gesproken hoef je geen vocht toe te voegen omdat er al genoeg uit de tomaten komt. Als het toch te droog wordt kun je een beetje water of bouillon toevoegen.
De gamba's wok je ondertussen in een wok of koekenpan. Wanneer ze gaar zijn kun je ze aan de tajine toevoegen met wat citroensap.
Zit er te veel vocht in je tajine wanneer alles gaar is? Laat deze dan even koken zonder deksel. Aan het eind heb je een lekker sausje over in je tajine.
Dit recept voor een tajine met gehakt bevat weinig bereidingsstappen, waardoor het perfect is voor een drukke dag.
Zoals andere tajine recepten kun je deze makkelijk naar je smaak aanpassen. Met de hete pepers bijvoorbeeld maak je veel mensen die van pittig eten houden erg gelukkig.
Tip om tomaten te ontvellen
Om de tomaten te ontvellen snijd je een (niet al te diep) kruis aan de onderkant van de tomaat. Zorg ervoor dat er een bak ijswater klaar staat. Dompel ze in kokend water tot het velletje bij het kruis begint te krullen. Schep de tomaten uit de pan en leg deze in het ijswater. Wacht een paar seconden en verwijder dan met de hand het vel.