Een tajine met mosselen, dat is eens wat anders! We zijn gewend stukken vlees of vis te bereiden met onze mooie tajines, maar ook mosselen komen er heerlijk uit. We zijn dan ook blij dat ze bijna het hele jaar door te koop zijn, zodat deze tajine het vuur op kan zodra we er zin in hebben.
Zoals je ziet gebruiken we best veel ingrediënten voor deze tajine; de echte smaakmakers. Ui, wortel, prei en paprika kunnen bijvoorbeeld echt niet ontbreken aan een lekker bordje mosselen als je het ons vraagt. De koriander geeft een Oriëntaalse twist aan het gerecht waar iedereen natuurlijk dol op is.
In het recept staat dat je de mosselen schoon moet maken. Het is belangrijk om deze stap goed te doen, want het voorkomt dat je slechte mosselen eet waar je ziek van kunt worden. Lees de volgende paragraaf dus goed door voor je begint met koken. En neem je tijd om de mosselen goed na te kijken. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook echt een heerlijke tajine met mosselen als resultaat!
Hoe maak je mosselen schoon?
Stap 1 – Leeg je zak mosselen in een vergiet en spoel ze met koud water tot er geen zand meer vanaf komt.
Stap 2 – Als je stukjes koraal achtig materiaal op de schelpen ziet zitten kun je dit er simpelweg met de achterkant van een mesje af schrapen. Ook de draden (baarden) die er soms aanzitten moet je verwijderen.
Stap 3 – Sorteer de mosselen:
Degenen met gebroken schelpen gooi je weg.
Mosselen die een beetje openstaan geef je een tik met een lepel of op het aanrecht. Als ze dichtgaan zijn ze goed. Als ze open blijven zijn ze dood, en moet je ze weggooien.
Is een mossel veel zwaarder dan de rest? Gooi deze dan weg. De kans is groot dat deze vol zand zit. Aangezien ze tijdens het garen opengaan, zal dit zand in je hele gerecht komen.
Stap 4 – Spoel de mosselen die goed zijn nogmaals af. Bewaar ze in een bak met koud water tot je ze gebruikt. Ze moeten dicht blijven.
Je tajine met mosselen serveren
Voor een Nederlandse twist aan deze tajine kun je je mosselen serveren met stokbrood en kruidenboter. Zelf gebakken brood is natuurlijk helemaal lekker!
Begin met het schoonmaken van de mosselen zoals hierboven beschreven staat.
Verwarm wat olijfolie in de tajine.
Snijd de teentjes knoflook, de halve ui, de halve prei, de groene Spaanse peper, het lente uitje, de wortels en de rode paprika fijn. De citroen kun je in plakjes snijden.
De koriander hak je fijn, en meng je met wat zout en peper naar smaak.
Voeg de gesneden groenten, citroen, kruiden en tomatenpuree toe aan de tajine. Meng alles goed door elkaar.
Voeg nu de mosselen toe en meng alles goed. Zet de deksel op de tajine en laat deze op laag vuur garen.
Kijk af en toe of de tajine nog vochtig genoeg is. Als het te droog wordt kun je een beetje water of olijfolie toevoegen.
De tajine met mosselen is klaar wanneer alle mosselen open zijn en de groenten gaar zijn.
Voor degenen die van vis houden is deze tajine met dorade of kabeljauw zeker de moeite waard om te proberen. Je kunt kiezen tussen dorade en kabeljauw, maar een andere soort vis kan natuurlijk ook als je dat liever hebt.
Dat is dan ook één van de grote voordelen van tajine recepten, dat je makkelijk je eigen draai kunt geven aan je gerecht.
En vergeet de heerlijke garnalen niet!
De grote garnalen zorgen ervoor dat je een mooi opgemaakte tajine krijgt, en voegen natuurlijk ook echt smaak toe. Wie houdt er nu niet van gemarineerde en gebakken garnalen?
Een ander voorbeeld van een lekkere Vistajine vindt je hier.
Begin met het marineren van de dorade of de kabeljauw. Dit doe je met koriander, peterselie, zout, witte peper, chilipeper, een beetje citroensap, kurkuma, komijn, gemberpoeder, knoflook, paprikapoeder en olijfolie.
Leg je gemarineerde vis in een voorverwarmde tajine met wat olijfolie. Laat dit ongeveer een half uur garen op laag vuur.
Ondertussen kun je de garnalen marineren met een beetje gedroogde koriander en chilipepers. Je kunt ook chilisaus in plaats van chilipepers gebruiken. Laat dit even staan zodat de smaak goed in de garnalen trekt.
Maar nu een charmila. Dit doe je door knoflook en ui aan te fruiten. Ondertussen ontvel je 4 grote tomaten en snijd je deze in blokjes. Voeg de verschillende kruiden toe en een eetlepel tomatenpuree. Bak dit alles samen en voeg op het eind het sap van een halve citroen toe. Indien je het te zuur vindt kun je een beetje suiker toevoegen.
Bak de garnalen in een grillpan.
Voeg je charmila aan je tajine toe en laat dit samen met de vis pruttelen op laag vuur.
Voor het serveren voeg je de garnalen toe aan de tajine en natuurlijke de groene olijven zonder pit.
Dit recept voor een tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten is perfect voor een groot gezin, of voor wanneer je bezoek krijgt.
De zoete aardappels geven een onverwacht lekker effect aan je tajine, zo veras je je bezoek zeker. Natuurlijk zitten er ook in deze tajine heerlijke kruiden, waaronder ras el hanout, waardoor je zeker naar meer zal vragen.
Wat smaakt lekker met deze tajine met gehaktballetjes?
Met een verse salade met bijvoorbeeld wat tomaatjes, komkommer en een lekkere dressing maak je je maaltijd helemaal compleet.
Tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten
Kruid het gehakt met de verschillende kruiden (naar smaak) en maak hier balletjes van.
Snijd de groenten in stukken. De aardappels schil je en snijd je ook in grote stukken.
Giet 300 ml (1,5 glas) water in een kom en voeg hier kruiden naar smaak aan toe. Voeg ook de tomatenpuree toe en meng dit alles goed door elkaar. Je hebt nu je kom saus / jus.
Verwarm wat olijfolie en zonnebloemolie in de tajine op een laag vuurtje.
Wanneer de olie warm is leg je de aardappels in de tajine.
Hierna voeg je de gehaktballen toe.
Om ervoor te zorgen dat je groenten allemaal lekker worden voeg je eerst de wortels toe, dan de paprika, uien en als laatste de tomaten.
Nu kun je je saus / jus toevoegen. Zorg dat het goed verdeelt is over alle groenten, aardappels en gehaktballetjes. Laat dit alles nu 1,5 à 2 uur sudderen op laag vuur.
Wanneer alles goed gaar is leg je de olijven erop en serveer je de tajine met Turks of Marokkaans brood.
Deze tajine is gemaakt met gehakt en loubia. Loubia is een Marokkaans woord voor bonen, hier gebruiken we lekkere witte bonen. Een loubia tajine is heerlijk met lamsvlees, gehakt of met verschillende groenten om er een vegetarische tajine van te maken. Er zijn veel mogelijkheden met dit lekkere en gezonde ingrediënt.
Wanneer je er voor kiest om verse bonen te gebruiken, dien je deze een nacht te laten weken in water. Denk er dus de middag van te voren aan dat je de bonen in het water zet zodat je de volgende dag je tajine kunt bereiden.
Een loubia tajine is heerlijk op een koude dag, je krijgt er dat gezellige winterse gevoel bij wanneer je een warme, vullende maaltijd eet.
Gebruik indien mogelijk verse peterselie en koriander. Zo krijg je een veel lekkerder resultaat dan met de gedroogde variant waar minder smaak aan zit.
Met een tajine kun je veel verschillende gerechten bereiden. Door de bereidingswijze komen alle smaken vrij uit je ingrediënten en zal het eten van je gerecht een totaal nieuwe ervaring zijn. Zoals je misschien bij andere tajine recepten hebt gezien worden er veel verschillende kruiden gebruikt, hierdoor krijg je altijd een unieke smaak die je niet zult krijgen wanneer je iets in een pan klaar maakt.
Het garen van de ingrediënten in de tajine duurt vaak een tijdje, maar ook dit is één van de redenen dat er zoveel smaak aan het eindresultaat zit. Het voordeel is wel dat je met een grote tajine voor veel mensen in één keer een heerlijke maaltijd kunt bereiden. En terwijl deze aan het garen is kun je gezellig met je visite van een voorgerecht genieten.
Voor deze koolvis tajine gebruiken we verse koolvis, ui, tomaten, aardappels en natuurlijk veel kruiden en smaakmakers.
Nu kun je de ui, tomaat, knoflook, tomatenpuree, paprikapasta en peterselie in een keukenmachine fijn maken.
Meng de kruiden met de olijfolie en doe de helft bij het tomatenmengsel. Bij de andere helft doe je het sap van een halve citroen, marineer hier de visfilets in.
Kook de aardappelschijven 5 minuten voor en giet af.
Neem een tajine en vet deze in met olijfolie, leg hierin de aardappelschijfjes en tomaten in stukjes.
Voeg het tomatenmengsel toe en meng alles goed. Leg hierop de vis en doe er nog wat citroenplakjes op en natuurlijk de olijven.
Zet je tajine nu 45 minuten op 220 graden in de oven. Om nog meer van je tajine gerecht te genieten kun je dit eten met Marokaans brood.