Aangezien ik nog een beetje in de vakantiesfeer zit, wederom een bekend en makkelijk gerecht. Maar dan een tikkeltje anders… Wie een moestuin heeft, weet dat je (zeker na een goede zomer) een aardig voorraadje courgettes ineens kan hebben. Een super veelzijdige groente, die ook in dit recept naast het gehakt en de bruine bonen een ‘hoofd’rol heeft. En de rode peper geeft een extra ‘kick’. Het is zelfs ook lekker om er cacao aan toe te voegen…een ingrediënt waar je niet zo gauw aan denkt bij dit gerecht, maar zeer zeker vaker in de Mexicaanse keuken gebruikt wordt. Probeer het eens!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar meestal ik maak chili con carne in wat grotere hoeveelheden. Omdat het zo’n makkelijk gerecht is om voor meerdere personen of voor meerdere dagen te maken. Nu had ik echter vanwege de vakantie nog een kleiner blikje bruine bonen staan (altijd makkelijk met kamperen), dus werd het een een-persoonsgerecht in een kleinere tajine op de foto. Het recept is aangepast voor 4 personen. En eet je zelf geen vlees of iemand in je gezelschap, maak er chili sin carne van of serveer het gehakt apart.
Tajine chili con carne met courgettes en rode peper
Rul het gehakt, samen met de ui en knoflook.
Voeg de peper en tomatenpartjes toe en laat even een kwartiertje sudderen. Voeg desnoods beetje water toe om het op gang te helpen.
In dit vocht is het geschikt om nu ook de cacao er bij te doen!
(Als je verse bruine bonen gebruikt, moet je ze van tevoren geweld en gekookt hebben)
Voeg de bonen uit blik/pot toe en de courgette-kwartjes
en laat een half uur met de deksel er op zachtjes pruttelen.
Deze gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika wordt in een normale pan gemaakt zoals je op de foto’s kunt zien. Maar het is natuurlijk nog lekkerder met een echte tajine.
Hoe moet je een tomaat ontvellen?
Het ontvellen van een tomaat is simpel. Je snijd met een mes een ondiep kruid onder in de tomaat. Je moet ervoor zorgen dat je door het velletje heen bent, maar niet al te diep in het vruchtvlees snijdt.
Zet ondertussen een pan water op en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt leg je de tomaat erin. Laat deze een paar seconden in het water, tot het vel rondom het gesneden kruis begint te rimpelen.
Zorg ervoor dat er een bak met ijswater klaarstaat. Zodra het velt begint te rimpelen haal je de tomaat uit het kokende water en leg je deze in het ijswater.
Wacht een paar seconden zodat de tomaat afkoelt, en verwijder dan voorzichtig het vel dat los is gekomen.
Omdat de tomaat maar een paar seconden in het kokende water blijft kun je deze nog goed gebruiken voor een rauwkost salade, de tomaat zal namelijk niet garen.
Kruid je gehakt met een geraspt uitje, fijngesnede koriander, paprikapoeder, gehaktkruiden, zout, peper, gemberpoeder en kurkuma.
Maak balletjes of burgertjes van het gehakt. Pak een diepe koekenpan en doe verwarm hier een scheut olijfolie in. Bak je gehakt aan beide kanten.
Snijd ondertussen een ui in reepjes en voeg dit toe aan het gehakt. Laat het vlees en de ui even samen smoren in de pan met de deksel erop.
Ondertussen kun je de aardappels schillen en in stukken snijden, afhankelijk van de maat van je aardappels. Het is lekker om gewone en zoete aardappels te gebruiken (oranje op de foto). Leg deze in de pan.
Mix wat kruiden, zout en peperpuree in een kom en voeg wat warm water toe. Meng alles goed door elkaar en laat het even staan.
Ontvel een tomaat en snijd deze fijn. Verdeel de stukjes tomaat over de aardappels. Voeg ook de erwten toe.
Giet de kruidenmix (in het kommetje met water) over je aardappels, gehakt en groenten en laat het langzaam sudderen tot alles gaar is, met de deksel op de pan.
Let erop dat er genoeg vocht in de pan is.
Gril ondertussen 2 paprika's in de oven. Wanneer ze klaar zijn kun je ze ontvellen en snijden. Verdeel deze over je gerecht wanneer het klaar is.
Dit is een tajine met smakelijk lamsvlees en zoete aardappelen. Samen met de sterkte van de ui krijg je een heerlijke harmonie tussen de scherpe en zoete smaken.
Wil je een extra pittige tajine? Dan kun je natuurlijk een paar kleine rode pepertjes toevoegen. Het pittige van de pepertjes smaakt erg lekker bij het zachte en zoete van de aardappelen.
Er is genoeg voor iedereen!
Zoals je kunt zien gebruiken we voor deze tajine 1 kilogram lamsvlees, hiermee heb je dus genoeg voor het hele gezin. Dat wordt een hele gezellige maaltijd!
Ben je ook zo dol op aardappelen? Dan zul je deze tajine ook wel lekker vinden!
Begin met het schillen van de zoete aardappelen en het in stukken snijden van je lamsvlees. Verhit ondertussen de olie in de tajine.
Meng de kruiden en smeer dit mengsel over blokjes lamsvlees.
Snijd nu ook de uien en tomaten.
Het knoflook teentje druk je plat en leg je midden in de tajine.
Als eerste leg je de zoete aardappels in de tajine. Hierna voeg je de uien en tomaten toe, en dan natuurlijk het vlees. Op het laatst voeg je nog wat koriander toe en de groene olijven.
Laat dit alles ruim een uur sudderen, zodat het vlees en de aardappels goed gaar zijn. Als het na een uurtje nog niet klaar is laat het dan nog op laag vuur door sudderen.
Dit recept voor een tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten is perfect voor een groot gezin, of voor wanneer je bezoek krijgt.
De zoete aardappels geven een onverwacht lekker effect aan je tajine, zo veras je je bezoek zeker. Natuurlijk zitten er ook in deze tajine heerlijke kruiden, waaronder ras el hanout, waardoor je zeker naar meer zal vragen.
Wat smaakt lekker met deze tajine met gehaktballetjes?
Met een verse salade met bijvoorbeeld wat tomaatjes, komkommer en een lekkere dressing maak je je maaltijd helemaal compleet.
Tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten
Kruid het gehakt met de verschillende kruiden (naar smaak) en maak hier balletjes van.
Snijd de groenten in stukken. De aardappels schil je en snijd je ook in grote stukken.
Giet 300 ml (1,5 glas) water in een kom en voeg hier kruiden naar smaak aan toe. Voeg ook de tomatenpuree toe en meng dit alles goed door elkaar. Je hebt nu je kom saus / jus.
Verwarm wat olijfolie en zonnebloemolie in de tajine op een laag vuurtje.
Wanneer de olie warm is leg je de aardappels in de tajine.
Hierna voeg je de gehaktballen toe.
Om ervoor te zorgen dat je groenten allemaal lekker worden voeg je eerst de wortels toe, dan de paprika, uien en als laatste de tomaten.
Nu kun je je saus / jus toevoegen. Zorg dat het goed verdeelt is over alle groenten, aardappels en gehaktballetjes. Laat dit alles nu 1,5 à 2 uur sudderen op laag vuur.
Wanneer alles goed gaar is leg je de olijven erop en serveer je de tajine met Turks of Marokkaans brood.
Braad de kipfilet in de olijfolie, voeg de ui, knoflook en specerijen (gemberpoeder, kaneel, ras el hanout, chilipoeder, wat peper en zout) toe. Roer de kip goed en bak dit tot de kip bijna gaar is. Houd bij dit proces de deksel op de tajine.
De specerijen naar smaak toevoegen, zelf gebruik ik meestal wat meer dan staat aangegeven.
Voeg de bouillon, honing en boontjes toe. Laat de tajine op laag vuur staan tot de boontjes gaar zijn.
Voeg de gedroogde abrikozen en de geroosterde amandelen toe en laat het gerecht nog even onafgedekt staan op laag vuur zodat het vocht kan inkoken. Indien nodig kan het geheel wat gebonden worden met maizena.
Verdeel de koriander over de tajine en serveer met couscous of turks brood.
Notities
Tip: voeg 75 gram gedroogde cranberry's toe bij het wellen van de couscous.
Heb je dit gerecht ook gemaakt? Wij zijn erg benieuwd en zouden het leuk vinden als je het met ons deelt!