Een tajine met mosselen, dat is eens wat anders! We zijn gewend stukken vlees of vis te bereiden met onze mooie tajines, maar ook mosselen komen er heerlijk uit. We zijn dan ook blij dat ze bijna het hele jaar door te koop zijn, zodat deze tajine het vuur op kan zodra we er zin in hebben.
Zoals je ziet gebruiken we best veel ingrediënten voor deze tajine; de echte smaakmakers. Ui, wortel, prei en paprika kunnen bijvoorbeeld echt niet ontbreken aan een lekker bordje mosselen als je het ons vraagt. De koriander geeft een Oriëntaalse twist aan het gerecht waar iedereen natuurlijk dol op is.
In het recept staat dat je de mosselen schoon moet maken. Het is belangrijk om deze stap goed te doen, want het voorkomt dat je slechte mosselen eet waar je ziek van kunt worden. Lees de volgende paragraaf dus goed door voor je begint met koken. En neem je tijd om de mosselen goed na te kijken. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook echt een heerlijke tajine met mosselen als resultaat!
Hoe maak je mosselen schoon?
Stap 1 – Leeg je zak mosselen in een vergiet en spoel ze met koud water tot er geen zand meer vanaf komt.
Stap 2 – Als je stukjes koraal achtig materiaal op de schelpen ziet zitten kun je dit er simpelweg met de achterkant van een mesje af schrapen. Ook de draden (baarden) die er soms aanzitten moet je verwijderen.
Stap 3 – Sorteer de mosselen:
Degenen met gebroken schelpen gooi je weg.
Mosselen die een beetje openstaan geef je een tik met een lepel of op het aanrecht. Als ze dichtgaan zijn ze goed. Als ze open blijven zijn ze dood, en moet je ze weggooien.
Is een mossel veel zwaarder dan de rest? Gooi deze dan weg. De kans is groot dat deze vol zand zit. Aangezien ze tijdens het garen opengaan, zal dit zand in je hele gerecht komen.
Stap 4 – Spoel de mosselen die goed zijn nogmaals af. Bewaar ze in een bak met koud water tot je ze gebruikt. Ze moeten dicht blijven.
Je tajine met mosselen serveren
Voor een Nederlandse twist aan deze tajine kun je je mosselen serveren met stokbrood en kruidenboter. Zelf gebakken brood is natuurlijk helemaal lekker!
Begin met het schoonmaken van de mosselen zoals hierboven beschreven staat.
Verwarm wat olijfolie in de tajine.
Snijd de teentjes knoflook, de halve ui, de halve prei, de groene Spaanse peper, het lente uitje, de wortels en de rode paprika fijn. De citroen kun je in plakjes snijden.
De koriander hak je fijn, en meng je met wat zout en peper naar smaak.
Voeg de gesneden groenten, citroen, kruiden en tomatenpuree toe aan de tajine. Meng alles goed door elkaar.
Voeg nu de mosselen toe en meng alles goed. Zet de deksel op de tajine en laat deze op laag vuur garen.
Kijk af en toe of de tajine nog vochtig genoeg is. Als het te droog wordt kun je een beetje water of olijfolie toevoegen.
De tajine met mosselen is klaar wanneer alle mosselen open zijn en de groenten gaar zijn.
Zoals jullie inmiddels gewend zijn, zijn wij dol op tajines waarin zowel zoete als pittige / hartige ingrediënten gemixt worden. Deze tajine met aubergine en kikkererwten is daar een goed voorbeeld van.
Wanneer je naar de lijst ingrediënten kijkt zie je honing en granaatappel siroop die je doen denken aan een zoet gerecht. Maar de harissa geeft juist een pittige ‘touch’ aan deze tajine.
Tajine met aubergine en kikkererwten – een vegetarische tajine
Deze tajine met aubergine en kikkererwten is een vegetarisch recept. Perfect voor wanneer er iemand komt eten die geen vlees eet, en je toch dezelfde maaltijd aan iedereen wil serveren.
Kikkererwten zitten vol eiwit / proteine
De kikkererwten kun je als vlees- of visvervanger gebruiken, aangezien ze zo’n 19 gram eiwit per 100 gram bevatten. Ter vergelijking, een kipfilet bevat 22 à 23 gram eiwit per 100 gram. Je kunt dus goed 100 gram kikkererwten in plaats van 100 gram kip eten.
Vis is lekker, en heel gezond. Het kan dus geen kwaad om af en toe een lekker stukje zalm, kabeljauw of wat gamba’s te eten. Met dit recept voor tajine met gamba’s krijg je genoeg gezonde vetten uit de vis binnen voor de rest van de week.
Welke vis je kiest mag je natuurlijk zelf weten, je moet gaan voor wat jij het lekkerst vindt. Als je op tijd naar de reclamefolders kijkt kun je voor een paar euro heerlijke vis scoren, zo kun je lekker goedkoop eten met het hele gezin.
Ook het aantal gamba’s hangt af van hoe dol je er op bent, en natuurlijk met hoeveel mensen je eet. Ook deze zijn soms in de reclame te krijgen, alle kleine beetjes helpen!
Eet smakelijk!
Zin in nog meer tajine’s met vis? Dan is deze tajine met ansjovis een echte aanrader!
Maak van de eerste lijst van ingrediënten (van ui t/m viskruiden) een papje. Haal een paar lepels uit dit mengsel en bewaar deze. Marineer je vis met de rest van de marinade.
Je gamba's kun je nu marineren met de marinade die je apart hebt gehouden.
Wanneer je vis en gamba's gemarineerd zijn kun je wat olijfolie verwarmen in je tajine.
Maak een ondiep kruis onder in je tomaten. Leg ze in een bak met kokend water en laat deze zo even staan. Ondertussen kun je je ui schillen en fijn snijden. Ook de koriander kun je fijn snijden.
De ui en koriander voeg je toe aan je tajine. Met de deksel erop laat je dit samen stoven.
Haal je tomaten uit het kokend water en leg ze in een bak met ijswater. Het vel komt los en je kunt het er zo af halen. Wanneer ze ontvelt zijn kun je ze in blokjes snijden.
Voeg je blokjes tomaat toe aan de tajine waar de ui en koriander in zitten. Meng alles goed met elkaar.
Nu voeg je alle kruiden, peper, zout en tomaten puree of Tomato Frito toe. Meng alles nogmaals goed door elkaar en zet de deksel op de tajine om deze te laten pruttelen.
Na 10 minuten pruttelen leg je je gemarineerde vis in de tajine. Deze zet je nu op gematigd vuur met de deksel erop. Draai je vis één keer om en laat dan verder sudderen.
Normaal gesproken hoef je geen vocht toe te voegen omdat er al genoeg uit de tomaten komt. Als het toch te droog wordt kun je een beetje water of bouillon toevoegen.
De gamba's wok je ondertussen in een wok of koekenpan. Wanneer ze gaar zijn kun je ze aan de tajine toevoegen met wat citroensap.
Zit er te veel vocht in je tajine wanneer alles gaar is? Laat deze dan even koken zonder deksel. Aan het eind heb je een lekker sausje over in je tajine.
Deze gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika wordt in een normale pan gemaakt zoals je op de foto’s kunt zien. Maar het is natuurlijk nog lekkerder met een echte tajine.
Hoe moet je een tomaat ontvellen?
Het ontvellen van een tomaat is simpel. Je snijd met een mes een ondiep kruid onder in de tomaat. Je moet ervoor zorgen dat je door het velletje heen bent, maar niet al te diep in het vruchtvlees snijdt.
Zet ondertussen een pan water op en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt leg je de tomaat erin. Laat deze een paar seconden in het water, tot het vel rondom het gesneden kruis begint te rimpelen.
Zorg ervoor dat er een bak met ijswater klaarstaat. Zodra het velt begint te rimpelen haal je de tomaat uit het kokende water en leg je deze in het ijswater.
Wacht een paar seconden zodat de tomaat afkoelt, en verwijder dan voorzichtig het vel dat los is gekomen.
Omdat de tomaat maar een paar seconden in het kokende water blijft kun je deze nog goed gebruiken voor een rauwkost salade, de tomaat zal namelijk niet garen.
Kruid je gehakt met een geraspt uitje, fijngesnede koriander, paprikapoeder, gehaktkruiden, zout, peper, gemberpoeder en kurkuma.
Maak balletjes of burgertjes van het gehakt. Pak een diepe koekenpan en doe verwarm hier een scheut olijfolie in. Bak je gehakt aan beide kanten.
Snijd ondertussen een ui in reepjes en voeg dit toe aan het gehakt. Laat het vlees en de ui even samen smoren in de pan met de deksel erop.
Ondertussen kun je de aardappels schillen en in stukken snijden, afhankelijk van de maat van je aardappels. Het is lekker om gewone en zoete aardappels te gebruiken (oranje op de foto). Leg deze in de pan.
Mix wat kruiden, zout en peperpuree in een kom en voeg wat warm water toe. Meng alles goed door elkaar en laat het even staan.
Ontvel een tomaat en snijd deze fijn. Verdeel de stukjes tomaat over de aardappels. Voeg ook de erwten toe.
Giet de kruidenmix (in het kommetje met water) over je aardappels, gehakt en groenten en laat het langzaam sudderen tot alles gaar is, met de deksel op de pan.
Let erop dat er genoeg vocht in de pan is.
Gril ondertussen 2 paprika's in de oven. Wanneer ze klaar zijn kun je ze ontvellen en snijden. Verdeel deze over je gerecht wanneer het klaar is.