Met een tajine kun je veel verschillende gerechten bereiden. Door de bereidingswijze komen alle smaken vrij uit je ingrediënten en zal het eten van je gerecht een totaal nieuwe ervaring zijn. Zoals je misschien bij andere tajine recepten hebt gezien worden er veel verschillende kruiden gebruikt, hierdoor krijg je altijd een unieke smaak die je niet zult krijgen wanneer je iets in een pan klaar maakt.
Het garen van de ingrediënten in de tajine duurt vaak een tijdje, maar ook dit is één van de redenen dat er zoveel smaak aan het eindresultaat zit. Het voordeel is wel dat je met een grote tajine voor veel mensen in één keer een heerlijke maaltijd kunt bereiden. En terwijl deze aan het garen is kun je gezellig met je visite van een voorgerecht genieten.
Voor deze koolvis tajine gebruiken we verse koolvis, ui, tomaten, aardappels en natuurlijk veel kruiden en smaakmakers.
Nu kun je de ui, tomaat, knoflook, tomatenpuree, paprikapasta en peterselie in een keukenmachine fijn maken.
Meng de kruiden met de olijfolie en doe de helft bij het tomatenmengsel. Bij de andere helft doe je het sap van een halve citroen, marineer hier de visfilets in.
Kook de aardappelschijven 5 minuten voor en giet af.
Neem een tajine en vet deze in met olijfolie, leg hierin de aardappelschijfjes en tomaten in stukjes.
Voeg het tomatenmengsel toe en meng alles goed. Leg hierop de vis en doe er nog wat citroenplakjes op en natuurlijk de olijven.
Zet je tajine nu 45 minuten op 220 graden in de oven. Om nog meer van je tajine gerecht te genieten kun je dit eten met Marokaans brood.
Rasp de sinaasappel en schil hem daarna goed af. Snijd de sinaasappel in schijven van ongeveer 1 cm dik.
Doe de groente bouillon, olijfolie, saffraan en 1 eetlepel sinaasappel rasp in de tajine en verwarm deze.
Bestrooi de kabeljauw met peper en zout, aan beide zijden en leg deze in de hete bouillon. Leg op de kabeljauw de schijven sinaasappel en sluit te tajine.
Afhankelijk van de dikte van de kabeljauw de tajine op middelhoog vuur laten staan tot deze gaar is. Draai de vis eenmaal om als deze bijna gaar is. Dat was in mijn geval na ongeveer 40 minuten
Voeg op het laatst de boontjes en worteltjes toe.
Notities
Dit is lekker met een gepofte, zoete aardappel. Echter ook lekker met gewone oven frietjes, voor de lazy-sunday 😉
Je kunt de groente bouillon ook vervangen door vis bouillon, dit vind ik persoonlijk echter te overheersend.
Naar smaak kun je ook eerst een rode ui en een teentje knoflook fruiten voor het toevoegen van de bouillon.
De saffraan kan ook vervangen worden door een half theelepeltje kurkuma met een snufje kaneel.
De olie samen met de kerrie opwarmen in de tajine, hierin de ui en geperst knoflook teentje aanbraden (ongeveer 10 minuten op middelmatig vuur).
In deze saus de kip blokjes toevoegen en bakken tot ze wit zijn.
Daarna de tomaten, tomatenpuree, suiker en kokosmelk toevoegen. Dit in een gesloten tajine 30 tot 40 minuten laten bakken op klein vuur. (Regelmatig doorroeren)
Op het laatst eventueel wat vers gescheurde blaadjes basilicum toevoegen.
Notities
Lekker met rijst en erwtjes of een frisse salade.
Het is ook mogelijk om een rode paprika of wat courgette blokjes in de tajine toe te voegen.
Bij grotere hoeveelheden gebruik ik ipv een blikje tomatenpuree pasta saus met wat kruiden.
Als ik kokosmelk over heb vries ik dit altijd in. Wanneer je dit in een zakje voor ijsblokjes doet kun je het per kleine portie gebruiken.
Braad de kipfilet in de olijfolie, voeg de ui, knoflook en specerijen (gemberpoeder, kaneel, ras el hanout, chilipoeder, wat peper en zout) toe. Roer de kip goed en bak dit tot de kip bijna gaar is. Houd bij dit proces de deksel op de tajine.
De specerijen naar smaak toevoegen, zelf gebruik ik meestal wat meer dan staat aangegeven.
Voeg de bouillon, honing en boontjes toe. Laat de tajine op laag vuur staan tot de boontjes gaar zijn.
Voeg de gedroogde abrikozen en de geroosterde amandelen toe en laat het gerecht nog even onafgedekt staan op laag vuur zodat het vocht kan inkoken. Indien nodig kan het geheel wat gebonden worden met maizena.
Verdeel de koriander over de tajine en serveer met couscous of turks brood.
Notities
Tip: voeg 75 gram gedroogde cranberry's toe bij het wellen van de couscous.
Heb je dit gerecht ook gemaakt? Wij zijn erg benieuwd en zouden het leuk vinden als je het met ons deelt!
Een heerlijk gerecht voor 4 personen, met als hoofd ingrediënt kabeljauw en venkelknol. Erg makkelijk te maken aan de hand van de onderstaande instructies;)
Een heerlijk gerecht voor 4 personen, met als hoofd ingrediënt kabeljauw en venkelknol. Erg makkelijk te maken aan de hand van de onderstaande instructies;)
Breng de kabeljauw eerst op smaak met naar eigen smaak wat peper en zout. Leg daarna de bloem neer op een plankje en wikkel de moten kabeljauw er door heen. Klop het overtollig bloem er van af.
Verhit de arachideolie in een (keramische) pan, wanneer deze goed op temperatuur is bak je de moten kabeljauw tot deze goud geel zijn. Pak de stukken hierna uit de pan en zet deze opzij naast het vuur.
Pak nu de tajine en verhit deze met olie. Roer er wat gesneden uitjes, een beetje chili naar smaak, wat knoflook en gember door. Voeg na 5 minuten ook de saffraan, paprika poeder en de geplette venkelzaadjes door.
Laat dit ook weer 5 minuten sudderen tot dat alles zacht is.
Voeg dan de ontvelde en grof gehakte tomaten en tomatenpuree toe. Laat kort even meebakken en voeg dan de visbouillon toe. Laat het geheel 30 minuten sudderen op een laag vuur.
Doe er dan de venkel bij en laat nog eens 30 minuten sudderen, tot de venkel zacht is.
Voeg de gebakken kabeljauw opnieuw toe, samen met de ingelegde citroen. Laat nog tien minuten sudderen. Proef of er nog extra zout of peper bij moet, en werk af met de gehakte koriander.
Notities
Is dit bij jou ook een heerlijk Tajine gerecht geworden? Laat het ons weten in een reactie. Heb je dit gerecht gemaakt, deel het dan met ons! En stuur ons het resultaat op.