Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham

Deze hartige taart in de tajine gemaakt, is een smaakvol bijgerecht, hoofdgerecht of ook koud geschikt als lunch. Het is een makkelijk gerecht omdat het met kant en klare bladerdeeg-vellen gemaakt wordt. In dit recept maak ik gebruik van een volledig aardewerken tajine, die geglazuurd is. Dus met een gladde binnenkant.

Waar je op moet letten is dat je vulling niet te nat is. Gebruik je bijvoorbeeld verse spinazie, dan is het raadzaam om dat eerst apart kort te koken en het nat weg te doen, of te binden met bloem.

Restjes groenten

Omdat het zo’n makkelijk recept is door de bladerdeeg en je het als bijgerecht kan serveren, verwerk je er gewoon eventuele restjes groenten in die je in je koelkast hebt. Ik had een doosje gehakte spinazie in mijn vriezer, dus die heb ik gebruikt. Eerst laten ontdooien in een pan, samen met de gefruite uitjes, knoflook en tomaatjes.

Tip voor bladerdeeg

Een tajine is rond en de kant en klare bladerdeeg meestal niet. Een tip is dat je de vellen die je nodig hebt voor de bodem (ongeveer 4) laat ontdooien. Verwijder de plastic velletjes. Maak een bol van het deeg, maar kneed het niet te lang! Anders verander je de structuur teveel en krijg je geen ‘bladerend’ effect meer van het deeg. Het is namelijk gemaakt met laagjes boter er in.

Bebloem je werkblad en deegroller en rol het deeg totdat je een ronde hebt die in je tajine-onderpan past! Neem de deksel als maat, dan heb je ook nog een opstaand randje om de vulling er goed in te houden. Zorg ervoor dat je vulling goed verdeeld is en niet te dik, zo’n 3 tot 4 centimeter, anders wordt het niet gelijkmatig warm/gaar.

Vergeet niet de oven tijdig goed voor te verwarmen op 190 graden celsius!

Veel kookplezier en bon appetit

Tajine hartige taart met spinazie3
Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham
Recept Afdrukken
Tajine hartige taart met spinazie3
Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Ontdooi de bladerdeegvellen. Bekleed de pan van de tajine er mee zodat je een ruime opstaande rand hebt. Zie ook de omschrijving hierboven als je de bladerdeeg wil rollen tot een pizzabodem formaat. Tip!
  2. bak de ingrediënten in een aparte pan en giet het extra vocht af. Doe de vulling op het bladerdeeg in de tajine. Breek 4-6 eieren en roer door elkaar. Giet het gelijkmatig over de vulling.
  3. Bestrooi met (geraspte) kaas en doe de deksel op de tajine. Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
    tajine hartige taart met spinazie2
  4. Omdat ik een beetje op de Griekse toer was, heb ik er een frisse tzaziki bij gemaakt. Kali orexi, smakelijk eten
    Tajine hartige taart met spinazie4
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten

Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten

Dit is een recept uit Brazilië! Uit de provincie met de meeste zonuren: Bahia. In 2004 heb ik er gewoond en een tijdje in een ‘pousada’ gewerkt (klein hotel/hostel).  Daar was een kok van wie ik enkele heerlijke recepten geleerd heb. Zo nu en dan maak ik het als ik weer in tropische sferen wil vertoeven…

Het gerecht heet ‘Moqueca’ [spreek uit als: moo-kekka] en is op basis van kokosmelk, limoen, vis en tomaat.

 

Koken met de tajine

Een Braziliaans gerecht met een tajine? Is dat niet een beetje uit de richting? Dat zou je denken, maar ook in Zuid-Amerika maakten de indianen vroeger van rivierklei uit de mangroves een ‘panela de barro’, een stoofpot die ze op een vuurtje bakten. De mangrove en rivier voorzag hen van vis en krabben. Oorspronkelijk werden die in het onderstaand gerecht gebruikt. De takken van de mangrove werden als een soort barbecue rooster gebruikt, ‘moquem’ genaamd. Vandaar de naam van het gerecht ‘moqueca’. De werking van de ‘panela de barro’ is hetzelfde als van de tajine en daarom is dit gerecht uiterst geschikt om te maken als hoofdgerecht. Maar ook als bijgerecht als je je gasten wil laten kiezen uit meerdere stoofpotjes.

In dit recept heb ik de krab weggelaten omdat ik dat niet voor handen had.

 

Gebruik het liefst verse vis

Hoe ‘rijk’ je de moqueca wil maken, hangt natuurlijk af van je budget en of je het als hoofd of voorgerecht wil serveren. Tip: ga naar een visafslag en vraag naar de bijvangst! Als je van de rest van de verse vis, de koppen/staarten etc., een bouillon kunt trekken, geeft dat nog veel meer smaak aan dit gerecht…en maak je er eigenlijk een vissoep van! Echt een keertje doen! Is erg lekker met pita broodjes, of gestoomde broodjes. Zo heb je een complete en gezonde maaltijd.

tajine met kokosmelk en vis
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Recept Afdrukken
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten. Een Braziliaans recept uit de provincie Bahia waar de meeste zonuren zijn en waar de mensen de tijd nemen om te genieten van lekker eten en drinken. Verse producten, met rijst, en zo ook geschikt voor de tajine.
Porties
1 2
Porties
1 2
tajine met kokosmelk en vis
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten
Recept Afdrukken
Tajine met kokosmelk, verse vis, limoen en tomaten. Een Braziliaans recept uit de provincie Bahia waar de meeste zonuren zijn en waar de mensen de tijd nemen om te genieten van lekker eten en drinken. Verse producten, met rijst, en zo ook geschikt voor de tajine.
Porties
1 2
Porties
1 2
Ingrediënten
Porties: 2
Instructies
  1. Voorbereiding (ongeveer half uur) Snij de (wit)vis in stukken van ongeveer 3 cm. Wrijf ze in met een beetje zout. Laat minstens een half uur marineren. Hou je van pittig? Versnipper een rood pepertje en laat meetrekken (zonder zaadlijst)
  2. Bereiding (half uur) Fruit in het kokosvet in de tajine de gesnipperde ui en knoflook. Snij de tomaat in kwartjes of halveer cherry tomaatjes en bak deze mee. Daarna een flinke scheut kokosmelk en rasp van de schil van de limoen (ongeveer een dessertlepel). Voeg steeds een beetje kokosmelk toe, in totaal in ongeveer 3 keer. Laat het steeds indikken / inkoken. Hierdoor krijg het gerecht een verfijnde smaak in plaats van dat je het in een keer toevoegt. Proef tussendoor of je er nog wat limoenrasp bij moet doen.
  3. Na de tweede keer kokosmelk toegevoegd te hebben, leg je de stukken witvis en garnalen in de tajine. Vervolgens de rest van de kokosmelk en de koriander. Deksel er op en dan nog zo’n 10-12 minuten totdat de vis gaar is!
  4. Afwerking en opmaak borden Kook ondertussen in een aparte pan witte rijst en maak de borden mooi op met een serveer-ring Comida saborosa! Eet smakelijk!
    tajine met kokosmelk en vis
Notities

Dit gerecht kan erg goed gemaakt worden in bijvoorbeeld de tajine.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met zilverrijst, appel en honing

Tajine met zilverrijst appel en honing
Tajine met zilverrijst appel en honing
Recept Afdrukken
Een zeldzaam zoet tajine recept met zilverrijst, appel en honing
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
45 Minuten 60 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
45 Minuten 60 Minuten
Tajine met zilverrijst appel en honing
Tajine met zilverrijst appel en honing
Recept Afdrukken
Een zeldzaam zoet tajine recept met zilverrijst, appel en honing
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
45 Minuten 60 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
45 Minuten 60 Minuten
Ingrediënten
  • 100 a 150 Gram Zilverrijs Ik gebruik zilvervliesrijst rijst met noten of meergranen
  • 1 Stuk Appel
  • 0.5 tl Kaneel
  • Snufje Snufje Grof zeezout Voeg naar eigen smaak de zout toe
  • 1 el Boter Ik gebruik zelf roomboter
  • 250 ml Water
Porties: Personen
Instructies
  1. Schil de appel en snijd deze in grove schijfjes.
  2. Zet het water (250ml) in een pan aan de kook.
  3. Laat de boter ( ongeveer een dikke eetlepel) smelten in de tajine
  4. Stop alle ingrediënten in de tajine en giet deze over met het inmiddels kokende water (250ml)
    Tajine met zilverrijst appel en honing
  5. Doe de deksel op de Tajine en laat dit pruttelen tot dat de rijst gaar is, dit recept is voor 2 personen en de rijst is gaar met ongeveer 45 minuten op gemiddeld vuur.
  6. Doe 10 minuten voor het serveren de deksel van de tajine af zodat het overtollige water kan verdampen, schep het gerecht een paar keer om
Notities

Bij het serveren kan nog wat kaneel of suiker over het gerecht gestrooid worden.

Mocht je dit recept ook hebben gemaakt, en beviel het? Laat het ons dan weten in een reactie, of stuur een leuke zelf gemaakt foto naar ons!

Eet smakelijk!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Verder lezen Tajine met zilverrijst, appel en honing