- 300 Gram Couscous
- 1 Stuk Groente bouillonblokje
- 1 tl komijnzaad Grof of heel
- 1 Stuk Limoen
- 1 Stuk Courgette
- 2 Stuk Aubergine
- 2 Stuk Rode ui
- 2 Teentjes Knoflook
- 2 Stuk Tomaten
- 1 tl Harissa
- 2 tl ras el hanout
- 150 Gram Gedroogde dadels zonder pit
- Peper en zout
- Olijfolie
- Controleer op de verpakking hoeveel water je bij de couscous moet toevoegen en los in dit water het groentebouillonblokje op.
- Voeg de bouillon toe aan de couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat de couscous wellen in een pan met een gesloten deksel.
- Halveer de courgette en verwijder de zaadlijst met een lepel, snij de courgette in gelijkmatige plakjes, snij de aubergine in gelijkmatige blokjes, snij de rode uien in partjes en hak de knoflook fijn.
- Verhit wat olijfolie in de tajine en voeg de ui, harissa en knoflook toe roerbak kort en voeg de courgette en aubergine toe, bak dit geheel 2 minuten.
- Snij ondertussen de tomaten in gelijkmatige blokjes en doe ze in de tajine.
- Kruid het geheel met de ras el hanout, meng dit goed en plaats de deksel op de tajine. Laat het geheel voor 6-8 minuten zachtjes stoven (halverwege omscheppen).
- Snij de dadels in drie gelijke stukken en voeg ze toe aan de tajine, meng goed en laat nog 2 minuten zachtjes stoven in de gesloten tajine.
- Kruid ondertussen de couscous met het sap van een halve limoen, olijfolie, peper en komijnzaad. Kruid de groenten eventueel met nog wat peper en zout, serveer warm samen met de couscous.
Deze groente tajine met frisse couscous is het best te bereiden met een 22cm tajine
Het bovenstaande tajine recept is u aangeboden door Wessalicious
Zeker de moeite waar om daar eens rond te neuzen, ze zijn gespecialiseerd in de vegetarische keuken!
de Aubergine
De aubergine is een groente welke afstamt van de nachtschadefamilie, nachtschadefamilie? Dat is een plantengroep die veel giftige planten bevatten zoals de zwarte nachtschade, welke tegenwoordig zelfs als medicijn gebruikt worden. Maar deze planten groep bevat ook planten die we allemaal kennen zoals de aardappel, aubergine, tomaat en bijvoorbeeld de paprika.
Voedingswaarde Aubergine
De aubergine komt oorspronkelijk uit Myanmar en is ontdekt door Arabieren. Daarna heeft Spanje de aubergine in Europa geïntroduceerd en is het al snel een erg bekende groente in zowel Nederland als België geworden. Het is een bijzonder gezonde groenten en bevat veel voedingswaarden.
Smaak aubergine
Een aubergine smaakt soms wat bitter, dit is makkelijk te verhelpen door de aubergine in stukje te snijden, op een snijplank neer te leggen en daarna te bestrooien met wat zout. Laat dit ongeveer 25 minuten op de aubergine intrekken. Spoel het daarna af en voeg naar smaak nog wat peper toe. Een klein beetje paprika poeder toevoegen doet ook wonderen;)
Eet de aubergine nooit rauw
Een aubergine bevat de stof solanine, dit is een stof die tot de glycoalkaloïde hoort ( een groep van planten waarin giftige stoffen gevonden zijn). Wanneer je de aubergine dus rauw gaat eten kan dit maag en ook darmklachten veroorzaken. En hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Gelukkig smaakt het ook nergens naar (rauw). Naast de vele tajine recepten die er met een aubergine te maken zijn, is het ook erg lekker om deze groente gewoon lekker te grillen, met de kruide die je zelf lekker vind, zoals Ras el hanout, paprika poeder, kerry, of gewoon met wat peper en zout!
Mocht je ook een heerlijk tajine recept met aubergine hebben, wees niet bang en stuur het naar ons op 😉 We zijn erg benieuwd en vinden het leuk om ook jouw recept hier te plaatsen!