Aangezien ik nog een beetje in de vakantiesfeer zit, wederom een bekend en makkelijk gerecht. Maar dan een tikkeltje anders… Wie een moestuin heeft, weet dat je (zeker na een goede zomer) een aardig voorraadje courgettes ineens kan hebben. Een super veelzijdige groente, die ook in dit recept naast het gehakt en de bruine bonen een ‘hoofd’rol heeft. En de rode peper geeft een extra ‘kick’. Het is zelfs ook lekker om er cacao aan toe te voegen…een ingrediënt waar je niet zo gauw aan denkt bij dit gerecht, maar zeer zeker vaker in de Mexicaanse keuken gebruikt wordt. Probeer het eens!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar meestal ik maak chili con carne in wat grotere hoeveelheden. Omdat het zo’n makkelijk gerecht is om voor meerdere personen of voor meerdere dagen te maken. Nu had ik echter vanwege de vakantie nog een kleiner blikje bruine bonen staan (altijd makkelijk met kamperen), dus werd het een een-persoonsgerecht in een kleinere tajine op de foto. Het recept is aangepast voor 4 personen. En eet je zelf geen vlees of iemand in je gezelschap, maak er chili sin carne van of serveer het gehakt apart.
Tajine chili con carne met courgettes en rode peper
|
|
Tajine chili con carne met courgettes en rode peper
|
Instructies
Rul het gehakt, samen met de ui en knoflook.
Voeg de peper en tomatenpartjes toe en laat even een kwartiertje sudderen. Voeg desnoods beetje water toe om het op gang te helpen.
In dit vocht is het geschikt om nu ook de cacao er bij te doen!
(Als je verse bruine bonen gebruikt, moet je ze van tevoren geweld en gekookt hebben)
Voeg de bonen uit blik/pot toe en de courgette-kwartjes
en laat een half uur met de deksel er op zachtjes pruttelen.
Serveer vanuit de tajine en eet smakelijk
Gepubliceerd door
Bernice Dings
Of het nu Hollandse pot is, of Zuid Amerikaans of Aziatisch, het heerlijke van koken en bakken is dat je alle kanten op kan en het ontzettend leuk is om van alles uit te proberen.. als je geur en smaakpapillen maar positief geprikkeld worden ;-)
Favoriete keuken: van sushi tot boerenkool stamp pot, ...Japans, Thais Hollands, Mexicaans, Mediterrane keuken
Meer willen weten van: de Afrikaanse keuken
Drankje: bitter lemon en witbier, maar ook mijn zelfgemaakte 'batida de coco' uit Brazilië
Guilty pleasure: mergpijp (koek soort) van die grote.....hmmm
Favoriete chef: Jamie Oliver, Kiran Jethwa
Kookboek: die ouderwetse van mijn oma, waar alle basis bereidingen in staan
Mijn specialiteit: soepen, stoofpotten, gevulde inktvis
Mijn zwakke plek: bakken, dat vraagt meer precisie, er mislukt nog wel eens wat ;-) en vis fileren vind ik lastig
Snack: ik hou niet zo van gefrituurd eten, ben ook geen patat liefhebber ( friet zeggen wij in Brabant) hoewel ik gedeeltelijk Vlaams ben (allebei mijn oma's/bomma's zijn van België) kan het mij niet bekoren. Daarom kies ik bijvoorbeeld voor zelfgemaakte Vietnamese loempia's van rijst vellen, heerlijk!
Lekkerste seizoensproducten: hmmm...lastig kiezen tussen mosselen en asperges... ik vind seizoensproducten erg leuk, het heeft iets dat iets niet het hele jaar verkrijgbaar is!
Wat typeert mij als hobbykok?:
Ik hou van sterke smaken en mag graag nieuwe dingen uitproberen. Motorisch ben ik met mijn handen wat beperkt door reuma, dus mijn handelingen zien er vaak vreemd uit als ik met keukengerei bezig ben, en heeft soms een hoog gehalte van 'do not try this at home, maar er zit altijd liefde in de maaltijd gestopt ;-)
Lekkerste groente: spruitjes! Dat zijn vitamine mini kooltjes/bommetjes als je ze niet te lang bereidt. Heerlijk! Ook witlof, zowel uit de oven als rauw. Groene asperges, paprika, pastinaak, pompoen, boerenkool... ben een echte groenten liefhebber.
Fruit: mineola, kaki/sharon fruit, pithaya, ananas, mango...ik heb in Brazilië gewoond en heb daar enorm genoten van het vers fruit aanbod...
Vis: dorade, inktvis, kabeljauw, zalm, forel, makreel, paling...eigenlijk alle vis wel. Schaal en schelpdieren zeer zeker ook!
Vlees: malse biefstuk, suddervlees, staartstuk, spek, balkenbrij
Momenteel bezig met: de Joodse keuken te onderzoeken...ben vorig jaar in Israël geweest en geïnspireerd geraakt..niet alleen door de gerechten bij sabbat en andere feestdagen, maar vooral ook de sfeer, rituelen, eerbied en gebed. Heeft me echt geraakt/ontroerd.
Bekijk alle berichten van Bernice Dings