Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham

Deze hartige taart in de tajine gemaakt, is een smaakvol bijgerecht, hoofdgerecht of ook koud geschikt als lunch. Het is een makkelijk gerecht omdat het met kant en klare bladerdeeg-vellen gemaakt wordt. In dit recept maak ik gebruik van een volledig aardewerken tajine, die geglazuurd is. Dus met een gladde binnenkant.

Waar je op moet letten is dat je vulling niet te nat is. Gebruik je bijvoorbeeld verse spinazie, dan is het raadzaam om dat eerst apart kort te koken en het nat weg te doen, of te binden met bloem.

Restjes groenten

Omdat het zo’n makkelijk recept is door de bladerdeeg en je het als bijgerecht kan serveren, verwerk je er gewoon eventuele restjes groenten in die je in je koelkast hebt. Ik had een doosje gehakte spinazie in mijn vriezer, dus die heb ik gebruikt. Eerst laten ontdooien in een pan, samen met de gefruite uitjes, knoflook en tomaatjes.

Tip voor bladerdeeg

Een tajine is rond en de kant en klare bladerdeeg meestal niet. Een tip is dat je de vellen die je nodig hebt voor de bodem (ongeveer 4) laat ontdooien. Verwijder de plastic velletjes. Maak een bol van het deeg, maar kneed het niet te lang! Anders verander je de structuur teveel en krijg je geen ‘bladerend’ effect meer van het deeg. Het is namelijk gemaakt met laagjes boter er in.

Bebloem je werkblad en deegroller en rol het deeg totdat je een ronde hebt die in je tajine-onderpan past! Neem de deksel als maat, dan heb je ook nog een opstaand randje om de vulling er goed in te houden. Zorg ervoor dat je vulling goed verdeeld is en niet te dik, zo’n 3 tot 4 centimeter, anders wordt het niet gelijkmatig warm/gaar.

Vergeet niet de oven tijdig goed voor te verwarmen op 190 graden celsius!

Veel kookplezier en bon appetit

Tajine hartige taart met spinazie3
Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham
Recept Afdrukken
Tajine hartige taart met spinazie3
Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Ontdooi de bladerdeegvellen. Bekleed de pan van de tajine er mee zodat je een ruime opstaande rand hebt. Zie ook de omschrijving hierboven als je de bladerdeeg wil rollen tot een pizzabodem formaat. Tip!
  2. bak de ingrediënten in een aparte pan en giet het extra vocht af. Doe de vulling op het bladerdeeg in de tajine. Breek 4-6 eieren en roer door elkaar. Giet het gelijkmatig over de vulling.
  3. Bestrooi met (geraspte) kaas en doe de deksel op de tajine. Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
    tajine hartige taart met spinazie2
  4. Omdat ik een beetje op de Griekse toer was, heb ik er een frisse tzaziki bij gemaakt. Kali orexi, smakelijk eten
    Tajine hartige taart met spinazie4
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Gepubliceerd door

Bernice Dings

Of het nu Hollandse pot is, of Zuid Amerikaans of Aziatisch, het heerlijke van koken en bakken is dat je alle kanten op kan en het ontzettend leuk is om van alles uit te proberen.. als je geur en smaakpapillen maar positief geprikkeld worden ;-) Favoriete keuken: van sushi tot boerenkool stamp pot, ...Japans, Thais Hollands, Mexicaans, Mediterrane keuken Meer willen weten van: de Afrikaanse keuken Drankje: bitter lemon en witbier, maar ook mijn zelfgemaakte 'batida de coco' uit Brazilië Guilty pleasure: mergpijp (koek soort) van die grote.....hmmm Favoriete chef: Jamie Oliver, Kiran Jethwa Kookboek: die ouderwetse van mijn oma, waar alle basis bereidingen in staan Mijn specialiteit: soepen, stoofpotten, gevulde inktvis Mijn zwakke plek: bakken, dat vraagt meer precisie, er mislukt nog wel eens wat ;-) en vis fileren vind ik lastig Snack: ik hou niet zo van gefrituurd eten, ben ook geen patat liefhebber ( friet zeggen wij in Brabant) hoewel ik gedeeltelijk Vlaams ben (allebei mijn oma's/bomma's zijn van België) kan het mij niet bekoren. Daarom kies ik bijvoorbeeld voor zelfgemaakte Vietnamese loempia's van rijst vellen, heerlijk! Lekkerste seizoensproducten: hmmm...lastig kiezen tussen mosselen en asperges... ik vind seizoensproducten erg leuk, het heeft iets dat iets niet het hele jaar verkrijgbaar is! Wat typeert mij als hobbykok?: Ik hou van sterke smaken en mag graag nieuwe dingen uitproberen. Motorisch ben ik met mijn handen wat beperkt door reuma, dus mijn handelingen zien er vaak vreemd uit als ik met keukengerei bezig ben, en heeft soms een hoog gehalte van 'do not try this at home, maar er zit altijd liefde in de maaltijd gestopt ;-) Lekkerste groente: spruitjes! Dat zijn vitamine mini kooltjes/bommetjes als je ze niet te lang bereidt. Heerlijk! Ook witlof, zowel uit de oven als rauw. Groene asperges, paprika, pastinaak, pompoen, boerenkool... ben een echte groenten liefhebber. Fruit: mineola, kaki/sharon fruit, pithaya, ananas, mango...ik heb in Brazilië gewoond en heb daar enorm genoten van het vers fruit aanbod... Vis: dorade, inktvis, kabeljauw, zalm, forel, makreel, paling...eigenlijk alle vis wel. Schaal en schelpdieren zeer zeker ook! Vlees: malse biefstuk, suddervlees, staartstuk, spek, balkenbrij Momenteel bezig met: de Joodse keuken te onderzoeken...ben vorig jaar in Israël geweest en geïnspireerd geraakt..niet alleen door de gerechten bij sabbat en andere feestdagen, maar vooral ook de sfeer, rituelen, eerbied en gebed. Heeft me echt geraakt/ontroerd.