Dit recept is perfect voor degenen die van een zoet detail houden. De tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan is de perfecte mix van hartig en zoet, een heerlijke combinatie.
De saffraan zorgt voor een prachtige kleur die je meteen het water in de mond doet lopen, als de geur van de garende tajine daar al niet voor heeft gezorgd.
De saffraandraadjes zijn de stampers van de bloem, die handmatig geoogst worden. Ze geven niet alleen kleur, maar ook smaak aan je gerecht.
Je kunt saffraan redelijk lang bewaren, en een klein potje gaat lang mee. De gedroogde saffraandraadjes worden namelijk gedroogd en in kleine verpakkingen gedaan. Ga dus niet op zoek naar een zakje met 100 gram of iets dergelijks voor een paar euro, dan weet je namelijk zeker dat je geen echte saffraan hebt.
Waarom is saffraan zo duur?
Omdat er ongeveer 150.000 bloemen nodig zijn om 1 kilo gedroogde saffraan te maken. Tevens zijn er ook vele mensen urenlang bezig om met de hand de kleine en tere stampers van de bloemen te verwijderen. Het hele proces duurt lang, en er is dus veel arbeid voor nodig. Dat verklaard de prijs. Maar wanneer je goede saffraan koopt, en af en toe een paar draadjes aan je gerecht toevoegt, zul je zeker geen spijt van je aankoop krijgen!
Tegenwoordig worden de rode draadjes of de poedervorm ervan overal verkocht. Toch is het beter naar een speciaalzaak te gaan zodat je de goede kwaliteit krijgt.
- 4 kipkarbonades
- Peper
- Zout
- 1 tl kardamonpoeder
- 1 tl Cayennepeper
- Olijfolie
- 0,5 ingelegde citroen
- 1 Ui gesnipperd
- 3 tenen Knoflook geraspt
- 1 handvol Rozijnen
- 1 handvol walnoten gehakt
- 1 kaneelstokje
- 1 el Honing
- 500 ml Kippenbouillon
- 10 saffraandraadjes
- Bestrooi de kipkarbonades met peper, zout, kardamonpoeder en cayennepeper. Verhit ondertussen de olijfolie in de tajine.
- Bak de kip mooi goudbruin.
- Snijd de halve ingelegde citroen doormidden en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in kleine stukjes en doe deze bij de kip in de tajine.
- Voeg de ui en knoflook toe om deze even mee te bakken. Ook de rozijnen, walnoten, het kaneelstokje en de honing mogen er nu bij.
- Giet de bouillon in de tajine en zet de deksel erop. Laat alles nu ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
- Ondertussen kun je de saffraandraadjes in een beetje warm water laten weken, en deze hierna toevoegen bij de kip. Nu deze erin zitten laat je alles nog zo'n 10 minuten pruttelen tot de kip goed gaar is. De saus wordt tegen het einde ook wat dikker.